Mainos

Perry: Yhdysvaltain isku Irakiin yhä mahdollinen

Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry sanoi tänään pitävänsä yhä mahdollisena sitä, että Yhdysvallat tekee uuden iskun Irakiin. Yhdysvallat "ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin" Irakin laajennetun eteläisen lentokieltoalueen pitämiseksi voimassa ja vyöhykettä valvovien lentäjien turvallisuuden takaamiseksi, Perry sanoi Kuwaitissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Perry kertoi myös kysyneensä Kuwaitin emiiriltä sheikki Jaber al-Ahmad al-Sabahilta lupaa edetä jo aiemmin ilmoitetussa suunnitelmassa, jonka mukaan Yhdysvallat siirtää 5 000 sotilasta Kuwaitiin. Emiirin mukaan Kuwait ilmoittaa kantansa sen jälkeen kun maan puolustusneuvosto on käsitellyt asiaa.

Perry saapui Kuwaitiin Saudi-Arabiaan tekemänsä lyhyen vierailun jälkeen. Saudiarabialainen diplomaatti kertoi tänään Yhdysvaltojen uhkaavan iskeä Irakiin ellei se vedä ilmatorjuntaohjuksiaan ja tutkiaan pois eteläiseltä lentokieltovyöhykkeeltä.

Perryn on määrä vierailla myös muissa Persianlahden arabivaltioissa sekä Turkissa kiertomatkallaan, jonka aikana hän neuvottelee Persianlahden tilanteesta.

Perry tapaa myöhemmin Kuwaitin hallituksen edustajia. Saudi-Arabiassa hän kävi joitakin tunteja kestäneen vierailunsa aikana amerikkalaisjoukkojen tukikohdassa lähellä pääkaupunkia Riadia, kertoi Kuwaitin uutistoimisto.

Yhdysvallat on kertomassa Persianlahden alueen liittolaisilleen, ettei Irakin lupaus olla ampumatta lentokieltovyöhykkeitä partioivia koneita riitä, vaan Irakin on ryhdyttävä "konkreettisiin toimiin", Yhdysvaltoihin läheisessä yhteydessä oleva diplomaatti sanoi.

Irakin presidentti Saddam Hussein määräsi eilen maan armeijan vahvistamaan ilmapuolustusta. Irakin virallisen uutistoimiston INA:n mukaan syynä on se, että Yhdysvaltain ennakoidaan aloittavan jälleen ilmaiskut Irakiin.

Yhdysvaltain lentotukialus Suezin kanavaan

Yhdysvaltain lentotukialus Enterprise saapui tänään Suezin kanavaan ja jatkoi edelleen matkaansa kohti Suezinlahtea, kertoivat satamaviranomaiset. Enterprise on matkalla vahvistamaan Yhdysvaltain Persianlahden alueella olevia joukkoja.

Lentotukialuksen, jolla on 75 sotilaskonetta, odotetaan saapuvan Suezinlahdelle tänä iltana. Irakin lähietäisyydellä on jo toinen amerikkalainen lentotukialus Carl Vinson, B-52-pommikoneita sekä kahdeksan Stealth-hävittäjää, jotka saapuivat perjantaina Kuwaitiin.

Bahrain lupasi ottaa maahan yhdysvaltalaisia koneita

Bahrain sanoi tänään suostuneensa ottamaan maahan yhdysvaltalaisia sotilaskoneita, kertoi maan uutistoimisto. Uutistoimiston mukaan päätös sotilaskoneista tehtiin Yhdysvaltain ja Bahrainin välisen puolustusyhteistyösopimuksen puitteissa, mutta se ei kertonut asiasta tarkemmin. Selvillä ei ollut heti, liittyykö päätös meneillään olevaan Irakin kriisiin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.