Mainos

Pernaruttoepäilyjä eri puolilla maailmaa

Eri puolilla maailmaa on jälleen tänään tutkittu jauhetta sisältäviä kirjelähetyksiä mahdollisen pernaruton pelossa. Keniassa on varmistunut ensimmäinen tautia aiheuttava kirjelähetys.

Pernaruttobakteerien alkuperää ei ole saatu selville.

Pernaruttopelko on jälleen tänään johtanut varotoimiin eri puolilla maailmaa, kun muun muassa Ranskan ja Australian parlamenteissa tutkittiin epäilyttäviä kirjelähetyksiä.

Ensimmäinen Yhdysvaltain ulkopuolinen pernaruttotapaus varmistui Keniassa, kun kenialaisperheen saamasta kirjelähetyksestä löytyi taudinaiheuttajaa. Terveysministeri Sam Ongeri kertoi Nairobissa, että kirjeen saanut kenialainen ja neljä hänen perheenjäsentään on saattanut joutua kosketuksiin pernaruttoitiöiden kanssa. Kirje oli postitettu 8. syyskuuta Yhdysvalloista Atlantasta.

Keniassa tutkitaan myös kahta muuta kirjettä, joista on löydetty valkeaa jauhetta. Toisen, Pakistanista postitetun kirjeen sai YK:n työntekijä ja toisen, ilmeisesti Nairobista postitetun kenialainen liikemies.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell pohdiskeli pernaruttopelon vaikutuksia todeten, että huipputeknisiin terrori-iskuihin varautuneen maailman voi ajaa paniikkiin talkkijauheella.

-Olemme huolissamme kyberterrorismista ja millä he saivat meidät kiikkiin? Postilaitoksen kautta. (Posti) kulkee...jokaikiseen paikkaan maailmassa ja se saa meidät hermostumaan. Elämme uudenlaisen terrorismin aikakautta, hän sanoi Shanghaissa Kiinassa.

Myös Kiinassa on vireillä kahta epäilyttävää pulverikirjettä koskevat tutkimukset - toinen kirje oli osoitettu amerikkalaisyrityksen työntekijälle.

Parlamenteissa hälytyksiä

Ranskassa ryhdyttiin tänään varotoimiin parlamentin alahuoneen tiloissa, kun postin seasta löytyi pulverikirje. Postitushuone ja lähitilat eristettiin ja neljä työtekijää lähetettiin terveystarkastukseen. Terveysministeri Bernard Kochnerin mukaan alkuviikon pernaruttoepäilyt näyttivät ensimmäisten testin perusteella osoittautuvan perättömiksi. Ranskan viranomaiset evakuoivat maanantaina neljä julkista rakennusta Pariisissa ja Ranskan avaruusviraston tilat Pariisin lähistöllä sen jälkeen, kun rakennuksista tavattiin epäilyttäviä paketteja.

Australiassa osa Canberran parlamenttirakennusta jouduttiin evakuoimaan, kun postista löytyi valkoista jauhetta sisältänyt kirje ja useita muita epäilyttäviä postilähetyksiä.

Myös Venäjän viranomaiset ilmoittivat kiristävänsä turvatoimia biologisen terrori-iskun torjumiseksi. Moskovan poliisi tutkii parhaillaan kuutta epäilyttävää postilähetystä, uutistoimisto Interfax kertoi. Viestintäministeri Leonid Reymanin mukaan turvatoimia on kiristetty myös Kremlissä, minne saapuu päivittäin muun ohessa viitisentuhatta presidentti Vladimir Putinille osoitettua lähetystä.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.