Pernaruttobakteerin alkuperää jäljitetään

Pernaruttobakteerin alkuperää on pohdittu tänään julkisuudessa. Venäläinen biologi ja Venäjän turvallisuusneuvoston entinen jäsen Aleksei Jablokov sanoi Moskovassa, että tappava pernaruttobakteeri saattaa olla peräisin Keski-Aasiassa sijaitsevista entisen Neuvostoliiton sotilaslaboratorioista.

Jablokov kiisti sen sijaan mahdollisuuden, että pernaruttobakteeri olisi peräisin venäläisistä laboratorioista.

Jablokov johti Venäjän turvallisuusneuvoston ympäristöturvallisuuden komiteaa vuosina 1993-96.

Canberran yliopistossa Australiassa työskentelevä tutkija Clive Williams puolestaan katsoo, ettei terrorismista epäillyllä Osama bin Ladenilla ole välttämättä mitään tekemistä pernaruttotapausten kanssa. Williams aprikoi, että jäljet johtavat pikemminkin Yhdysvalloissa toimiviin aseistautuneisiin ryhmiin.

-Arvelen, että ensimmäiset tapaukset aiheuttivat amerikkalaiset aseistautuneet ryhmät, jotka ovat aiemmin yrittäneet hankkia pernaruttobakteeria, sanoi Williams.

Seuraavat valkoisen jauheen lähetykset olivat hänen arvionsa mukaan matkimista.

Williams arvioi, että Yhdysvaltain pernaruttolähetyksissä on käytetty pernaruttokantaa, jota tutkijat ovat voineet helposti saada. Sen muuttaminen joukkotuhoaseeksi on kuitenkin Williamsin mukaan vaikeaa. Vain harvat terroristiryhmät ovat Williamsin mukaan osoittaneet kiinnostusta bioterrorismiin, ja vielä harvemmat ovat yrittäneet hankkia biologisia aseita.

Japanilaisen Korkein totuus -lahkon biokemistit yrittivät valmistaa pernaruttobakteeria, mutta eivät onnistuneet. Sen sijaan lahko käytti sariinikaasua iskussaan Tokion metroon vuonna 1995.

-Mikään terroristiryhmä ei ole onnistunut valmistamaan tappavaa ainetta, joka surmaisi joukoittain ihmisiä. On todennäköistä, että kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin terroristeilla on taito siihen, sanoo Williams.

Irakin aseita tarkastettiin viimeksi vuonna 1998


Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice sanoi tänään Yhdysvaltain olevan huolissaan siitä, että Irak yrittäisi valmistaa uudelleen joukkotuhoaseita. YK:n asetarkastajat eivät ole päässeet käymään Irakissa sitten joulukuun 1998.

Koska mitään tietoa Irakin aseohjelmasta ei ole saatu, mitään ei voi sanoa siitä, voisiko pernaruttobakteeri olla peräisin Irakista. Näin totesi Kemiallisen aseen kieltosopimuksen suomalaisen valvontalaitoksen johtaja Marjatta Rautio, joka toimii asiantuntijana Irakin joukkotuhoaseiden tuhoamista valvovassa komissiossa Unmovacissa.

YK perusti sen joulukuussa 1999 jatkamaan Unscom-nimellä tunnetun komission työtä. Komission tehtävänä on valvoa, että Irak tuhoaa kemialliset, biologiset ja ydinaseet YK:n määräysten mukaisesti ja ettei se ryhdy valmistamaan uusia. Unmovacilla on seuraava kokous marraskuussa, mutta Irakiin pääsystä ei ole takeita.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat