Pernaruttoa suomalaisella nautatilalla

Tautia kantaneet ruhot on hävitetty asianmukaisesti ohjeiden mukaan. Harvinaista tautia on tavattu Suomessa viimeksi vuonna 1988.

Eteläsuomalaisella tilalla on todettu nuorella naudalla pernaruttotartunta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tauti todettiin Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitokselle Eelalle lokakuussa lähetetyistä näytteistä.

Eläimellä ei alun perin epäilty pernaruttotartuntaa, vaan näytteet lähetettiin kuolinsyyn selvittämistä varten. Tilalla oli samaan aikaan kaksi kuumeilevaa nautaa. Toinen niistä kuoli kahdeksan päivän kuluttua ensimmäisen kuolemasta, mutta sitä ei tutkittu pernaruton varalta.

Tutkimuksissa bakteerin aiheuttaja on onnistuttu jo pitkälti jäljittämään. Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastajan Jessica Löfgren-Erikssonin mukaan kyseessä on maabakteeri, jonka tuottamat itiöt säilyvät maaperässä kymmeniä vuosia.

- Molemmat naudat olivat saaneet tietyltä laidunalueelta tehtyä rehua ja jäljet johtavat tähän kotitekoiseen rehuun, Löfgren-Erikssonin kertoo.

Taudin oireita ovat korkea kuume, verenvuodot ja kouristukset. Kumpikaan ruho ei ole joutunut elintarvikeketjuun ja ne on hävitetty asianmukaisesti ohjeiden mukaan. Pernarutto voi tarttua myös ihmiseen, mutta tartunta on erittäin harvinainen.Pernaruttoa esiintyy lähinnä kasvissyöjä-eläimillä. Herkimpiä tartunnalle ovat naudat, lampaat ja hevoset.

Edellisen kerran pernaruttoa on tavattu Suomessa vuonna 1988 Pohjanmaalla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 05.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat