Mainos

Pernarutto ei anna matkailijoille aihetta erityiseen varautumiseen

Yhdysvaltain pernaruttotapaukset eivät Kansanterveyslaitoksen mukaan vaadi maahan matkustavilta suomalaisilta erityistä suojautumista.

-Emme suosittele mitään varautumista tai antibioottien hamstraamista, vaan kehotamme noudattamaan paikallisten terveysviranomaisten suosituksia, kertoo epidemiologi Pekka Nuorti Kansanterveyslaitoksesta.

Myöskään suojelupoliisin turvallisuusosaston päällikön Paavo Selinin mielestä pernaruton tahallista levittämistä ei tarvitse Suomessa pelätä.

-Meille ei ole viranomaisteitä tullut mitään tietoa, mikä antaisi vähäisintäkään aihetta varautumiseen, Selin kertoo.

Suomessa pernaruttoa vain eläimissä

Suomessa pernaruttoa on tavattu viimeksi eläimessä vuonna 1988, mutta ihmistartunnoista ei ole koskaan raportoitu.

Bacillus anthracis -bakteerin aiheuttama pernarutto on hyvin harvinainen infektiotauti, joka tunnetaan lähinnä nautakarjan, lampaiden ja vuohien sairautena. Ihmisten tartunnat ovat erittäin harvinaisia. Yleisimmin ne ovat seurausta ihokosketuksesta sairaisiin eläimiin tai niistä peräisin oleviin tuotteisiin. Tällöin bakteeri-itiöt leviävät rikkinäisen ihon kautta.

Eläinten pernaruttoa esiintyy mm. Etelä- ja Keski-Amerikassa, Karibianmeren alueella, Itä- ja Etelä-Euroopassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Afrikassa. Myös Pohjois-Amerikan mantereella todetaan vuosittain eläinten pernaruttotapauksia.

Pernaruttobakteeri on tappava, mutta monet antibiootit, esimerkiksi penisilliini, tehoavat tautiin.

Hengitysteiden kautta saadun tartunnan aiheuttamat oireet, yskä, kuume ja väsymys, ilmenevät muutamassa päivässä tartunnasta.

Ihotartunnassa oireet ovat iholla olevia haavaumia, ja ne ilmaantuvat noin viikon kuluttua.

Hengittämällä leviävä vakavampi muoto

Pernaruttoa on lähinnä kahta muotoa, ihon kautta ja hengitysteiden kautta tarttuvat muodot. Huomattavasti vakavampi, joskin harvinaisempi, on hengitystietartunta, koska se etenee nopeasti ja huomaamatta siihen vaiheeseen, jossa antibiootit eivät enää auta.

Sen sijaan taudin tavallisimmassa muodossa, ihoinfektiossa, lääkkeet purevat hyvin. Alueilla, missä tautia esiintyy eläimillä, on oltava huolellinen käsiteltäessä eläimistä peräisin olevia tuotteita, kuten villoja tai lihaa.

Pernarutolle mahdollisesti altistuneet henkilöt voidaan Nuortin mukaan suojata kahden kuukauden antibioottikuurilla, kuten Floridan ja New Yorkin terveysviranomaiset ovat tehneet.

Pernaruttorokotetta ei ole Suomessa saatavissa.

(MTV3-STT)

Ylilääkäri Olli Haikala Kansanterveyslaitokselta sanoo, että Yhdysvalloissa havaitut muutamat pernaruttotapaukset ovat ennen muuta yritys lietsoa kauhua.

Kymmenen uutisissa (14.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.