Mainos

Perjantai 13. päivä - epäonninen vai päivä muiden joukossa?

Perjantai 13. päivä on tunnettu laajalti epäonnenpäivänä. Joillekin enemmän kuin toisille. Mutta onko uskomuksessa perää vai onko kyse vain taikauskoisten peloista?

Päivän taustasta on monenlaisia eri versioita ja eri aikakausiin sijoittuvia tapahtumia, joiden epäillään olleen alku perjantai 13. päivä -myytille. Päivässä kaksi epäonnea edustavaa asiaa yhtyvät, numero 13 ja perjantaipäivä. Helsingin Yliopiston almanakkapäällikkö Heikki Oja kertoo näiden johtuvan kahdesta ihan eri asiasta.

- 13 on onnettomuuden luku, kun aikanaan normaalivuosina vuodessa oli 12 kuukautta ja kuun kierron takia kuukaudet eivät aina mene tasan, jolloin tämä 13. kuukausi on ikään kuin ylimääräinen. Perjantai taas on Jeesuksen ristiinnaulitsemispäivä, jolla voi olla vaikutusta sen viikonpäivän epäonniseksi tulkitsemiseen.

13. päivä sattuu perjantaille hieman useammin kuin muille viikonpäiville ja tämän Oja kertoo olevan vain viikon kulkuun liittyvä sattuma.

- Perjantaille sattuu 13. päivä sattumalta useammin, kun laskee 400 vuoden jakson kalenterissa. Sillä ei ole suurta merkitystä, erot ovat niin pieniä.

Erään tarinan mukaan päivän kirous syntyi, kun Ranskan kuningas Filip IV vangitutti temppeliritarikunnan jäsenet 13. päivä lokakuuta 1307, päivä lankesi perjantaille. Kuitenkin voi pohtia seuraavaa, mikäli silloin olisi ollut käytössä gregoriaaninen kalenteri, johon siirryttiin 1500-luvulla, olisi päivä ollut 21. lokakuuta.

Suuri osa tapaturmista on ehkäistävissä

Perjantai 13. päivä on valittu myös kansallisen tapaturmapäivän päiväksi. Kampanjassa muistutetaan tavallisista arjen vaaroista ja niiltä suojautumisesta.

- On väärin uskoa, että tapaturmia vain sattuu, jos toimii ennakoivasti ja käyttää turvallisuusvälineitä, voi tapaturmia välttää, sanoo Kansallisen tapaturmapäivän tiedottaja Kaisa Hara.

Tapaturmapäivää on järjestetty vuodesta 1995 alkaen.

Viestintäsuunnittelija Mirka Råback Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että perjantai 13. päivä ei juuri poikkea muista perjantaista.

- Todellisuudessa ei ole virallista tietoa, mutta käsitykseni on että ei se poikkea muista perjantaista millään tavoin. Se on vanhan kansan uskomus pääasiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.