Mainos

Perintöverotus kevenee vuoden vaihtuessa

Varsinkin leskien ja alaikäisten asema perinnönsaajina kohentuu. Perintöjen verotusta lieventää myös veroasteikkojen alarajojen nostaminen. Lisäksi verovapaan lahjan alarajaa korotettiin.

Pienimpien perintöjen verottaminen loppuu kokonaan ja isommissakin perinnöissä verotus kevenee selvästi vuoden vaihtuessa.

Verouudistus parantaa erityisesti lesken ja alaikäisten lasten asemaa. Perintöverotuksessa annettava puolisovähennys nousee 6800 eurosta 60 000 euroon. Alaikäisen rintaperillisen saamaa vähennystä korotetaan 3400 eurosta 40 000 euroon.

Vastaisuudessa perintöosuutta aletaan muutenkin verottaa vasta, kun sen arvo ylittää 20 000 euroa. Tähän asti alaraja on ollut 3400 euroa. Valtiovarainministeriössä on arvioitu, että pelkästään tämä muutos vähentää perintöveroa maksavien määrää noin 60 prosenttia verrattuna aikaisempaan tilanteeseen.

Uudistus merkitsee esimerkiksi sitä, että lapsettoman pariskunnan tapauksessa lesken ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa alle 80 000 euron perinnöstä. Aiemmin tällaisessa tapauksessa veroa on joutunut maksamaan noin 10 000 euroa.

Tsunamiuhrien kohtalot nostivat keskustelua

Perintöjen verotusta lieventää myös veroasteikkojen alarajojen nostaminen. Lisäksi kolmannen veroluokan poistaminen keventää etäisten sukulaisten ja vieraiden saamien perintöjen verotusta.

Verotuksessa näin tuntuvia muutoksia on nähty harvoin yhdellä kertaa tehtynä. Hallitus kirjasi perintöveron keventämisen jo ohjelmaansa. Taustalla oli eduskuntavaalien alla käyty keskustelu, jossa tavanomaisten perintöjen verotuksen keventäminen tai poistaminen kokonaan oli saanut laajaa kannatusta.

Muistissa oli myös tsunamikatastrofin jälkeinen tilanne ja perintöverotuksen silloin esiin nostamat kohtuuttomat tilanteet. Nuorille leskille ja orvoille tuli kaiken muun päälle vaikeuksia säilyttää kotinsa korkeiden perintöverolaskujen vuoksi.

Nyt tapahtuvassa uudistuksessa perintöjen ja lahjojen verottaminen erotetaan toisistaan, koska alennus haluttiin keskittää nimenomaan perintöjen verottamiseen. Verovapaan lahjan alarajaa korotetaan kuitenkin 3400 eurosta 4000 euroon.

Perintöverotuksen uudistaminen on saamassa pian jatkoa. Hallituksen tarkoituksena on vapauttaa yritykset ja maatilat perintöveron maksamisesta sukupolvenvaihdoksissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.