Perintöveron kiristäminen ei nosta Suomea ahdingosta

Helsingin siviilioikeuden professori Urpo Kangas kritisoi hallitusohjelmaan kirjattua lahja- ja perintöveron korotusta. Perintö- ja lahjaverotukseen lisätään uusi 16 prosentin porras yli 200 000 euron perinnöille ja lahjoille.

– Suurituloisten perintöjen veronkiristys ei ole kestävä veropoliittinen ratkaisu, Kangas toteaa suoraan.

Suomessa suurien yli 200 000 euron arvoisien perintöjen määrä on vuosittain hyvin pieni. Kankaan saamien tilastojen mukaan vuosittain Suomessa noin tuhat henkilöä vastaanottaa yli 200 000 euron arvoisen perinnön. Noin miljoonan euron perinnön saa noin sata henkilöä vuodessa.

– Nämä ryhmät maksavat koko Suomen perintöverokertymästä jo noin kolmanneksen.

Perintövero koetaan epäoikeudenmukaiseksi

Alle 20 000 euron perinnöistä ei ole tähän asti joutunut maksamaan veroa. Veronkiristys koskee siis vain suurituloisten perintöjä ja lahjoja.

– Taloudellinen merkitys tulee olemaan hyvin vähäinen. Enemmänkin näen tämän viestinä siitä, että taloudellinen tilanne on ankea ja jotain ratkaisuja on pitänyt tehdä. Ehkä myös taustalla vaikuttavat joidenkin puolueiden halu saada verotusta progressiivisemmaksi.

Perintöoikeutta tutkinut siviilioikeuden professori näkee perintöveron muutenkin ongelmallisena.

– Perintövero on kertavero. Se maksetaan kerran ja nyt jo laki sallii verohuojennuksia esimerkiksi jos jäämistöön kuuluu yritystoimintaa. Tässä suhteessa ei tulla kyllä nostamaan kansakuntaa ahdingosta, Kangas hymähtää.

Kangas itse näkee perintöveron vaikeana ja turhana.

– Perintö- ja lahjavero olisi helppo korvata muilla veroilla. Perintövero koetaan jo nyt epäoikeudenmukaiseksi ja verossa on paljon sisäisiä ongelmia. Tiedän monia tapauksia, missä veron joutuu maksamaan, vaikka itse perintöä ei ole muutettu missään vaiheessa rahaksi.

Porkkana otettiin pois

Lahja- ja perintöveron kiristys koskee myös lahjaveroa. Tällä toimenpiteellä otetaan Kankaan mukaan mahdollinen veroporkkana pois.

- Jos lahjavero olisi ollut perintöveroa pienempi, niin sehän olisi suorastaan yllyttänyt tekemään lahjoituksia jo elinaikana. Olisin nähnyt sen piristävänä verovaikutuksena, Kangas kertoo.

Nykyään lahjavero on Suomessa perintöveroa osin tiukempi ja se on myös eriytetty perintöverosta.

- Ei se perustu kansantaloudelliseen viisauteen. Lahjaveron kevennys olisi hyvä asia. Se antaisi mahdollisuuksia esimerkiksi nuorilla ostaa ja sijoittaa aiempaa enemmän omia varoja esimerkiksi rakentamiseen ja asuntoihin ilman pankkien velkarahaa. Lahjaveron kevennys toisi lisää kulutusmahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat