Mainos

Perinteinen harmaasuolattu kinkku suosituin

Vaikka teollisuus on tuonut valikoimiinsa erilaisia pikkukinkkuja, niin perinteinen harmaasuolattu joulukinkku on säilyttänyt suosionsa. Kinkkujen hintatason uskotaan asettuvan tänä jouluna hieman viime vuotta korkeammalle tasolle.

Suomalaiset syövät tänäkin jouluna arviolta seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. Eurooppalaisittain suomalaisten kinkkusesonki on ainutlaatuinen - vain Ruotsissa suuntaus on jouluna samankaltainen. Teollisuudessa sesonkiin on varauduttu hyvissä ajoin, joten kinkkuja pitäisi riittää. Kinkkuja on varastoitu pakkaseen jo loppukesästä lähtien.

Perinteisen kinkun kilohinta asettunee selvästi yli 20 markan, eli hinta on hieman viime vuotta kalliimpi, kerrotaan Atrialta. Näin siitä syystä, että sianlihan markkinahinta on koko Euroopassa ollut tänä vuonna nousussa. Hintatasoon on vaikuttanut mm. Keski-Euroopassa esiintynyt sikaruttoepidemia. Vaikka kinkkumarkkinoille tuodaan jonkin verran kinkkuja ulkomailta, niin kokonaisuudessaan tuonti on vähäistä. Mieluiten suomalaiset ostavat kotimaisia kinkkuja.

Sianlihassa aiempaa vähemmän rasvaa

Kotimainen teollisuus on monipuolistanut kinkkuvalikoimaa tuomalla markkinoille pieniä, kypsiä kinkku- ja filerullia. Ne ovat tulleet suosituksi etenkin pienissä talouksissa. Kinkkurulla hankitaan usein myös silloin, kun joulupöytään kuuluu myös kalkkuna.

Suomalaisessa sianlihassa ja kinkussa on entistä vähemmän rasvaa. Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan sianlihan rasvapitoisuus on vähentynyt 15 vuodessa peräti neljänneksellä.

Kalkkunalla vakaa kannattajakunta

Kalkkuna on kasvattanut suosiota jouluherkkuna pikkuhiljaa samalla kun vaalean lihan kulutus on muutoinkin lisääntynyt. Kalkkuna sopii etenkin niille, jotka suosivat kevyitä vaihtoehtoja.

Kalkkunaa ostetaan joulupöytään arviolta 600000 kiloa, mikä vastaa vajaata kymmenesosaa joulukinkkujen määrästä. Noin puolet viime vuosina myynnissä olleista kalkkunoista on kotimaista alkuperää, toinen puoli on ulkomaista perua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.