Mainos

Perintäkuluille esitetään rajoituksia – pieniin velkoihin huomattavat alennukset

Velkojen perintään on luvassa velallista helpottavia uudistuksia. Hallituksen esittämillä muutoksilla muun muassa estettäisiin kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen.

Kuluttajavelan perintäkulujen enimmäismääriin esitetään roimaa leikkausta. Perintäkulut alenisivat erityisesti pienissä, enintään 100 euron veloissa. Niissä velallisen kokonaiskuluvastuu saisi esityksen mukaan olla enintään 60 euroa. Enintään 1 000 euron saatavissa kulut saisivat olla enintään 90 euroa ja sitä suuremmissa saatavissa enintään 160 euroa.

Nykyisin kuluttajalta saa vaatia perintäkuluina enintään 190 euroa, jos saatava on korkeintaan 250 euroa. Tätä suuremmissa saatavissa perintäkulujen enimmäismäärä on 220 euroa.

Lakiin ehdotetaan velalliselle uutta oikeutta pyytää perinnän keskeyttämistä ja asian siirtämistä oikeudelliseen perintään. Velallisen voi olla järkevää pyytää keskeyttämistä esimerkiksi silloin, kun on ilmeistä, että perintä on tuloksetonta ja ainoastaan lisää velallisen maksettavaksi tulevia perintäkuluja.

Keskeytyspyynnön jälkeen velkoja voisi velkoa saatavaa tuomioistuimessa tai hakea ulosottoa. Velkoja saisi jatkaa muunlaista perintää vain, jos siitä aiheutuvista kuluista ei vaadita korvausta velalliselta.

Esityksen mukaan kuluttajavelallisen maksamat suoritukset olisi kohdennettava ensiksi varsinaiselle saatavalle ja vasta sen jälkeen kuluille. Nykyisin velkojat ja perimistoimistot kohdentavat velallisen maksamat suoritukset yleensä ensisijaisesti kuluille ja vasta sen jälkeen varsinaiselle saatavalle. Menettely muuttuisi siis samanlaiseksi kuin ulosottoperinnässä.

Vanhentuneen velan periminen kiellettäisiin. Lisäksi parannettaisiin kuluttaja-asiamiehen mahdollisuuksia puuttua hyvän perintätavan vastaiseen perintään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.