Mainos

Perintää halutaan tehostaa

Riidattomat velat olisi laitettava ulosottoon ilman tuomioistuinkäsittelyä, Tällä tavalla tehostetaan perintää ja vähennetään kustannuksia, esittää oikeusministeriön asettama Ulosotto 2000 -toimikunta.

Toimikunnan puheenjohtaja kansliapäällikkö Kirsi Rissanen korostaa, että uudistuksella halutaan kuitenkin pitää huolta velallisen oikeusturvasta, mm. tietty vähimmäistoimeentulo on taattava ulosoton aikana. Velka voidaan sen lisäksi vaikka riitauttaa kesken perinnän ja saattaa se tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Toimikunnan mukaan tahallaan velkoja pakoilevat on saatava nykyistä tehokkaampaan syyniin, ja esimerkiksi varojen puutteessa raukeavat konkurssit olisi voitava tutkia tarkemmin. Varattomien pesien valvonta pitäisi tehdä valtion puolesta loppuun. Tätä työtä voisi hoitaa erillinen "konkurssivouti", konkursseihin erikoistunut ulosottomies.

Myös ulosotossa työskentelevien palkkausta olisi parannettava. Merkittävä osa avustajien ulosottomiesten palkkauksesta muodostuu nykyisin toimenpide - ja perimispalkkioista.

Ulosotossa on Suomessa vuosittain yli kaksi miljoonaa asiaa ja perittävien määrä markoissa on ollut parin viime vuoden aikana noin 20 miljardia markkaa vuodessa. Ulosottotoimikunnan mietintö luovutettiin torstaina oikeusministeri Kari Häkämiehelle.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.