Mainos

Perinnöllisyystutkijat löysivät naisen vaiston

Brittiläinen tutkimusryhmä uskoo selvittäneensä, miksi naiset selviävät keskimäärin miehiä paremmin sosiaalisista pulmatilanteista. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vastaus piilee x-kromosomeissa.

Tytöt perivät tämän kromosomin molemmilta vanhemmiltaan, kun taas pojat saavat x-kromosomin äidiltään ja y-kromosomin isältään. Vain isänpuoleinen x-kromosomi sisältää geenin, joka antaa tytöille muun muassa vaistomaisen kyvyn asettua toisten ihmisten asemaan.

Pojat kykenevät omaksumaan vastaavat sosiaaliset taidot, jos niitä heille erikseen opetetaan. Samasta syystä vakavat kommunikaatiohäiriöt kuten autismi ovat yleisempiä pojilla.

Lontoosta, Salisburysta ja Cambridgesta koottu ryhmä teki löytönsä tutkiessaan harvinaista Turnerin oireyhtymää sairastavia tyttöjä. Heillä, kuten pojilla, on vain yksi x-kromosomi. Tutkituista tytöistä käyttäytymishäiriöitä esiintyi niillä, joiden ainoa x-kromosomi oli peräisin äidin puolelta.

Tutkijat arvelevat, että poikien sosiaalinen hitaus on historian hämärissä ollut tarpeen. Miespuoliset yhteisön jäsenet ovat näin olleet valmiimpia hyökkäävään yhteistoimintaan kuten metsästykseen ja sotimiseen - tai jalkapallon pelaamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.