Perheväkivalta kotihälytysten suurin syy – meteli-ilmoitukset vähentyneet

Poliisilla oli viime vuonna yhteensä 80 177 kotihälytystä. Suurin ryhmä oli perheväkivallaksi tilastoidut ilmoitukset, joihin liittyviä kotihälytystehtäviä poliisilla oli vuonna 2015 yhteensä noin 26 200 kappaletta.

Kaikista kotihälytyksistä 32,7 prosentissa ilmoituksen syynä oli perheväkivalta. Toisiksi suurin ryhmä oli häiritsevä meteli, joka oli syynä 29,4 prosenttiin kotihälytyksistä. Tapauksista 26,2 prosenttia liittyi häiriöksi olevaan henkilöön ja loput 11,7 prosenttia tapauksista oli tilastoitu luokkaan "Muu syy".

Perheväkivalta-merkintä ei kuitenkaan suoraan tarkoita perheen sisäistä väkivaltaa. Perheväkivallaksi tilastoidut tapaukset tarkoittavat sitä, että hälytyskeskus on saanut tiedon asunnossa tapahtuvasta väkivallasta. Tapaus merkitään perheväkivallaksi, oli asunnossa sitten läheisväkivaltaa tai alkoholisoituneen porukan keskinäinen tappelu.

Henkilö häiriöksi -merkintä taas tarkoittaa esimerkiksi tapausta, jossa ryyppyremmin jäsen ei suostu lähtemään asunnossa vapaaehtoisesti vaan tämän poistamisekseen tarvitaan poliisia.

– Näitä tapahtuu todella paljon. Toki on myös tapauksia, jossa joku esimerkiksi hakkaa ovea tai muuta vastaavaa, kertoo komisario Juha Ahonen Lapin poliisista

Muuksi syyksi luokitellaan sellaiset kotihälytykset, jotka eivät sovi muihin kategorioihin. Tällaisia syitä on esimerkiksi se, jos poliisi kutsutaan tarkistamaan, miksei asukkaaseen saada yhteyttä. Toinen esimerkki voi olla se, että asunnossa ryypiskellään lasten läsnä ollessa ja poliisi kutsutaan paikalle selvittämään tilanne.

Ahonen muistuttaa, että hälytyskoodi pysyy sinä, miksi se hälytyskeskus on sen luokitellut, vaikka kohteessa paljastuisikin tilanteeksi jokin muu tilanne, kun minkä ilmoittaja on hälytyskeskukselle kertonut.

Meteli vähentynyt, perheväkivalta kasvaa

Viime vuosien tilastoista käy ilmi, että häiritsevään meteliin liittyvät tapaukset ovat vähentyneet samalla, kun perheväkivallaksi tilastoidut tapahtumat ovat lisääntyneet yli kolmanneksella vuodesta 2010. Kokonaisuudessaan kotihälytysten määrä on kuitenkin vähentynyt.

Kehityssuunnat eivät Ahosen mukaan näy ainakaan suoraan poliisin työssä.

– Ei ole tullut sellaista tuntumaa, että metelikeikat vähenisivät tai perheväkivaltatapaukset kasvaisivat. Luvut voivat olla aika paikkakuntakohtaisia, kun joissain yksi syy kasvaa, toinen lisääntyy, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat