Mainos

Perhetragediat lisäävät lastensuojelutyöntekijöiden ahdistusta

Lastensuojelualan työntekijät pitävät työstään, mutta vaihtavat usein työpaikkaa. Syynä on asiantuntijan mukaan liian suuri työmäärä. Myös uutiset perhetragedioista lisäävät ahdistusta.

Nuorten ystävät ry:n lastensuojelupalveluiden päällikkö Kari Matela kuvaa lastensuojelun tilannetta Suomessa brittitutkimuksessa esitetyllä hätävalovertauksella.

– Jos valvomossa palaa 1–2 valoa hätätilanteen merkkinä, toimintoja voidaan priorisoida. Vielä silloin pystytään hahmottamaan se, mikä pitää hoitaa heti ja mikä voi odottaa. Jos valvomossa palaakin yhtä aikaa 60–100 valoa, se ei ole enää mahdollista. Toimintaherkkyys halvaantuu niin suuren työmäärän yhteydessä.  

Matelan mukaan suomalaisilla lastensuojelutyöntekijöillä on siis likaa tekemistä. Työntekijät uupuvat ja vaihtavat työpaikkaa.

"Työtä ei pystytä tekemään edes siedettävän hyvin"

Lastensuojelun sosiaalialan työpaikan vaihtuvuus on yleinen ilmiö kaikissa Suomen kaltaisissa Länsi-Euroopan maissa. Eniten ovi käy lastensuojelun avohuollossa, jossa vastaanotetaan uudet asiakkaat.

– Mielenkiintoista on se, että ihmiset eivät halua vaihtaa alaa vaan vain työpaikkaa. Valtaosa lastensuojelualalla toimivista sosiaalityöntekijöistä pitää työstään ja on erittäin sitoutunut alaan. He valitsisivat saman työn uudelleen, jos olisivat valinnan edessä. Ylivoimainen työmäärä ja organisatoriset jäykkyydet kuitenkin estävät työn tekemistä parhaalla mahdollisella tai edes siedettävällä tavalla.

Myös sosiaalityöntekijä tarvitsee tukea

Julkisuuteen nousevat perhetragediat lisäävät sosiaalityöntekijöiden ahdistusta.

– Erityisesti USA:ssa ja Britanniassa mediapaine koetaan yhdeksi uupumustekijäksi. Ylipäätään hyvin negatiivinen julkisuus vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät jaksa työssään.

Suomessa lastensuojelun työntekijöille on yleensä tarjolla tukea perhetragedioiden yhteydessä. Muutoin he joutuvat pärjäämään ilman sitä.

– Pidempiakainen tuki auttaisi jaksamaan työssä silloinkin, kun päälle kaatuvaa tragediaa ei ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.