Mainos

Perhepäivähoitajan puolisolla seksuaalirikostuomio - ei kuulu vanhemmille?

Perhepäivähoitajan puolison saama hyväksikäyttötuomio johtaa mahdollisesti jopa lainmuutokseen.

Eduskunnassa tehtiin viime joulukuussa lakialoite, jossa vaaditaan, että perhepäivähoitajien kanssa samassa taloudessa asuvien rikostausta pitäisi selvittää.

Pontimena aloitteeseen on Turun seudulla tapahtunut seksuaalirikos, jossa perhepäivähoitajan puoliso sai hovioikeudessa tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion teini-ikäisen tytön hyväksikäytöstä vuonna 2010. Uhri ei ollut tuomitun puolison hoitolapsi. Rikos oli tapahtunut viisi vuotta aiemmin. Käräjäoikeus oli ensin hylännyt syytteen.

Perhepäivähoitajien puolison rikostuomioita ei saa eikä tarvitse selvittää

Jos perhepäivähoitajan puolisolla on rikostaustaa, siitä kertominen jää hoitajan omantunnon varaan. Kunta ei voi tätä tietoa selvittää nykylain puitteissa. Turun seudulla toimiva perhepäivähoitaja on saanut jatkaa normaalisti tehtävässään.

Kunta ei myöskään ole tiedottanut perhepäivähoitajan hoitolasten vanhemmille tuomiosta. Kunnan näkemyksen mukaan he eivät voi tällaista tehdäkään vaan vanhemmille kertominen jää asianomaisen itsensä tehtäväksi, jos tämä haluaa asiasta kertoa.

Ministeri ei tyrmää lain laajentamista

Joukko kansanedustajia teki lakialoitteen joulukuussa 2012. Lakialoitteessa ehdotetaan, että lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä voitaisiin soveltaa myös perhepäivähoitajien kanssa samassa taloudessa asuviin henkilöihin.

Oikeusministeriön työryhmä pohtii parhaillaan, miten lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä mahdollisesti muutetaan. MTV3:n haastattelussa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) ei ainakaan tyrmää lakialoitteen taustalla olevaa ajatusta.

– Se on äärimmäisen tärkeä kysymys. Ja tietysti perhepäivähoitaja on sellaisessa työsuhteessa, että ehdottomasti häntähän jo tämän päivän lainsäädäntö koskee, mutta sitä pitää miettiä, että koskisiko tämä lainsäädäntö myös esimerkiksi perhepäivähoitajan kanssa samassa osoitteessa asuvaa henkilöä.

Lisää lastensuojelun ongelmista illan 45 minuuttia -ohjelmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.