Perhepäivähoitaja laiminlöi diabeteslapsen hoidon - Veeti tajuttomuuden rajamailla

Katja Paski ei olisi koskaan voinut uskoa, että perhepäivähoitajaan ei voi luottaa. Diabeteslapsen kohdalla tämä on erityisen tärkeää, sillä hoidon aikana on mitattava verensokeriarvoja ja kirjattava nämä seurantavihkoon. Vihkon perusteella suunnitellaan insuliinihoito, joka on ykköstyypin diabeteksessa aina pakollista.

– Väärien ja kaunisteltujen lukujen perusteella lääkäri teki Veetin hoitosuunnitelmat, jotka menivät tietysti sitten täysin pieleen. Tämä selvisi kun perhepäivähoitajalla ollut verensokerimittari purettiin. Sen noin 400 luvusta oli noin puolet täysin erilaisia kuin reissuvihkossa. Ei ihme, että poika laihtui eikä kasvanut normaalisti käyrillä, eikä myöskään halunnut mennä hoitoon. En olisi ikinä voinut kuvitella, että joku tekee tietoisesti näin, muistelee Katja Paski.

Pienen diabeteslapsen hoito on vastuullista työtä, sillä kyse ei ole pelkästään korkeasta verensokerista vaan ihan oikeasti elämästä ja kuolemasta. Jos verensokeri laskee liian alas, voi lapsi mennnä tajuttomaksi tai jopa vaipua koomaan tai kuolla. Siksi vaarallisia hypoglykemioista yritetään hoidoissa kaikin tavoin välttää, vaikka niitä väistämättä jokaisen lapsen kohdalla aina joskus tulee.

Oireita ilmaantuu yleensä kun verensokeritaso laskee alle 3 mmol/litra. Silloin lapsi saattaa muuttua sekavaksi, uneliaaksi, nälkäiseksi ja kiukkuiseksi. Hätäapuna käytetään sokerimehua tai hunajaa, joka nostaa verensokeria. Pitempään hoitamaton ja huonosti hoidettu diabetes hidastaa lapsen asvua ja kehitystä, tekee tukalan olon kaikin puolin.

Raskasta aikaa perheelle

Veetin hoidon laiminlyönti oli raskasta Paskin perheelle, mutta nyt asiat ovat hyvin. Veeti käy eskaria ja on saanut myös insuliinipumpun, joka helpottaa arkea. Kun päivähoitajan laiminlyönnit selvisivät ja Veeti pääsi uuteen hoitopaikkaan, alkoi poikakin kasvaa ja vahvistua.

Myös raskas kaksi vuotta kestänyt valituskierre on takana. Veetin isä Sami Paski kertoo Diabetes-lehdessä, että perhepäivähoitaja kuittasi kaiken tokaisulla "virheitä sattuu". Sen jälkeen hoitajan työtehtäviä on muutettu ja ohjeistettu. Paskin perhe sai korvausta kotikunnaltaan 3000 euroa, joka maksettiin hoitomaksujen palautuksena.

Raha ei Paskin perheelle kuitenkaan ollut se tärkein asia.

– Meille olisi riittänyt, että rehdisti olisi myönnetty väärinkäytöksen tapahtuneen ja toimittu sen mukaisesti, sanoo Katja Paski.

– Se mitä tästä ollaan opittu on se, että paljon pitää asioista ottaa selvää, apua saa esimerkiksi Diabetesliitosta ja kaikkiin ei voi luottaa. Ja kukas lapsen puolta pitäisi, jos ei me vanhemmat, sanoo Katja Paski MTV3:lle.

Lue myös:

    Uusimmat