Perhepäivähoidossa yhä vähemmän lapsia

Päivähoitajat ovat jääneet eläkkeelle. Perhepäivähoitajaksi ryhtymistä ovat varjostaneet myös negatiiviset asenteet.

Perhepäivähoidon osuus päivähoidossa on vähentynyt nopeasti. Viime vuonna vain joka viides päivähoitolapsi oli perhepäivähoidossa. Vielä viisi vuotta sitten kaikista päivähoitopaikoista kolmannes oli perhepäivähoidossa. Alle kouluikäisistä suomalaislapsista noin vajaat puolet on päivähoidossa.

Perhepäivähoidon vähentymiseen on vaikuttanut erityisesti hoitajien siirtyminen eläkkeelle tiheään tahtiin. Suuri osa hoitajista on aloittanut työnsä 1970-luvulla, jolloin päivähoitolaki mahdollisti perhepäivähoidon yhtenä kunnallisena päivähoidon muotona.

Tällä hetkellä nuoria on hankala saada sitoutumaan työhön, joka on hyvin yksinäistä ja haasteellista.

Asenteet muuttuivat

Perhepäivähoitajaksi ryhtymiseen saattavat osaltaan vaikuttaa myös asenteet. Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon on voinut suorittaa vasta 2000-luvulla.

- Aikaisemmin tätä ammattia on pidetty sellaisena, että kuka tahansa pystyy sitä tekemään. Tätä ei ole arvostettu ammattitaitoa ja osaamista vaativana työtehtävänä, mitä se ihan ehdottomasti on. Perhepäivähoitajana ei kuka tahansa pärjää, vaikka olisi kuinka hyvä vanhempi itse, sanoo Nokian kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Seija Mäkinen.

Perhepäivähoitajaksi ryhtymiseen vaikuttaa nykyään myös se, että työpaikka on kotona.

- Oma koti koetaan niin vahvasti yksityisalueena, ettei sinne kevyellä harkinnalla olla valmiita ottamaan toisten lapsia. Niin sanotussa kolmiperhehoidossa hoitaja menee lapsen kotiin, mutta myös sitä arastellaan jonkin verran, Mäkinen kertoo.

Perhepäivähoidon rinnalla onkin yleistynyt viime vuosina ryhmäperhepäivähoito, missä hoito tapahtuu perhepäivähoidon muotoisena kunnan tiloissa.

Mäkinen esitteli perhepäivähoidon valtakunnallisessa seminaarissa Nokialla Pirkanmaan ja Satakunnan alueen hanketta, jossa kunnille etsitään uusia keinoja perhepäivähoidon kehittämiseen.

- Perhepäivähoito on perheiden toivomana hoitomuotona turvattava. Kehittämistä vaativat esimerkiksi erilaiset työratkaisut ja esimiestoiminta, sillä kenttä on kirjava, Mäkinen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat