Perheneuvolat ruuhkautuvat

Perheneuvoloita ympäri maan vaivaavat pahat ruuhkat. Asiakasmäärät ja käyntikerrat ovat lisääntyneet lähes puolella, ja jonotusajat venyvät useilla paikkakunnilla kuukausiin.

-Lasten ja perheiden vaikeudet näyttävät lisääntyneen erityisesti vuoden 1998 jälkeen. Esimerkiksi useat lasten oireet ovat kääntyneet nousuun, vaikka ne olivat aikaisemmin laskeneet tasaisesti, tulosaluejohtaja Sirpa Taskinen Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksesta (Stakes) totesi.

Oulun perheneuvolatoiminnan juhlassa tänään puhuneen Taskisen mukaan suomalainen perhe on käynyt läpi viime vuosina suuria muutoksia.

-Yhden huoltajan perheet, avoliitot ja uusperheet ovat lisääntyneet. Oulun perheneuvolassa muutokset ovat näkyneet erityisesti siinä, että hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut. Ihmiset tulevat perheneuvolaan aiempaa varhaisemmassa vaiheessa ja melko intiimeissäkin perheasioissa, johtaja Anja Kinnunen kiteytti.

Oulussa perheneuvola on luovinut asiakassumassa pitemmän aikaa. Viime keväänä uusia asiakkaita ei voitu ottaa kahteen kuukauteen lainkaan. Kriisitilanteet on kuitenkin pyritty hoitamaan niin Oulussa kuin muuallakin hetimiten.

-Useimmat perheneuvolat yrittävät järjestää pikaista kriisiapua, mutta vähemmän kiireelliset asiakkaat joutuvat jonottamaan joskus liiankin pitkään, Taskinen kertoi.

Taskisen mukaan perheneuvoloiden ruuhkat juontavat lamavuosista, jolloin henkilöstöä vähennettiin yhdeksän prosenttia ja kävijöiden määrä kasvoi 50 prosenttia. Oulussa perheneuvola on hakenut ensi vuodelle lisämäärärahoja kahta uutta virkaa varten, sillä asiakaspaine ei ole hellittänyt.

-Vuosikymmenien kuluessa on todettu, etteivät minkäänlaiset yhteiskunnalliset muutokset lopultakaan vähennä lasten, nuorten ja perheiden avun tarvetta, Anja Kinnunen sanoi.

Suomen 126 perheneuvolalla on yhteensä yli 200 vastaanottopaikkaa. Kävijöitä on vuosittain noin 75000 ja käyntikertoja 400000. Perheneuvolat ovat kaikille kuntalaisille tarkoitettuja lakisääteisiä palveluita. Perheneuvolan päätehtäviä ovat lasten, nuorten ja perheiden psykologinen, sosiaalinen ja lääketieteellinen tutkimus sekä asiantuntijatehtävät.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat