Mainos

Perheet saavat apua yllättävästä paikasta ilman lastensuojelun asiakkuutta

Lapsiperheiden palveluja parannetaan osana uutta sosiaalihuoltolakia. Raisiossa perhetyöntekijän voi lainata kirjastosta.

Ensi huhtikuusta alkaen perheillä on oikeus saada kotiapua ongelmatilanteissa ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Tämän uskotaan madaltavan perheiden kynnystä hakea apua tilanteissa, joissa arjessa selviytymisestä on tullut hankalaa.

Käytännössä kunnat velvoitetaan järjestämään nämä palvelut ja tiedottamaan niistä asukkailleen. Palataan aikaan ennen 90-luvun lamaa, jolloin kotipalveluita saivat muutkin kuin vain vanhukset.

 - Sosiaalihuoltolaki vahvistaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattuja palveluja konkreettisesti. Kotipalveluja ja perhetyötä on jatkossa saatavilla ilman lastensuojelun asiakkuutta, kertoo neuvotteleva virkamies Marjo Lavikainen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Matalan kynnyksen avuntarpeeseen herättiin laajemminkin perhetragedioiden yhteydessä. Etenkin Vilja-Eerikan surma sai päättäjät miettimään valmisteilla olevaa sosiaalihuoltolakia perheitten näkökulmasta.

Laki ei tuo helpotusta lastensuojelun nykytilanteeseen

Perheiden saama kotiapu näkynee lastensuojelussa asiakkaiden vähenemisenä, mutta viiveellä. Nykykuormitusta se ei poista.

- Uusi sosiaalihuoltolaki on askel oikeaan suuntaan, mutta täysin riittämätön. Lastensuojelun ylikuormitus pitää purkaa, se olisi pitänyt tehdä jo kymmenen vuotta sitten, toteaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen etujärjestö Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Nykytilanne on etenkin isoissa kaupungeissa kestämätön. Yhdellä sosiaalityöntekijällä saattaa olla jopa sata lasta asiakkaanaan. Työstä on tullut tulipalojen sammuttamista.

 - Seuraavan hallituksen pitää tehdä sosiaalinen investointiohjelma, johon satsattaisiin sadalla miljoonalla eurolla. Sosiaalityöntekijäkoulutusta lisäämällä ja lastensuojelun työntekijöitä lisäämällä voitaisiin päästä hyviin tuloksiin lastensuojelussa, Ristimäki esittää.

Talentian tavoitteena on myös lainkirjaus siitä, että yhden sosiaalityöntekijän asiakasmitoitus olisi 30 lasta.

Raision kirjastosta voi lainata perhetyöntekijän

Raision kirjastosta on viime syksystä lähtien voinut lainata perhetyöntekijän. Käytännössä perhetyöntekijä on päivystänyt lastenosastolla kerran viikossa. Apua on ollut saatavilla heti myös kaupungin nettisivuilla yhden napin painalluksen takaa.

Raision kaupungin Lainaa kirjastosta perhevalmentaja -toimintamalli sai viime viikolla Kunnallisen lastensuojeluteko 2015 -palkinnon. Kaupungin perhetyö on tuotu sinne, missä ihmiset likkuvat. Myös kouluihin ja päiväkoteihin. Lastensuojelumenoissa on näin säästetty miljoona euroa.

- Me ollaan verrattu perhetyötä itsensä huoltamiseen. Moni satsaa itseensä mahdottoman paljon, esimerkiksi kuntoiluun, ruokavalioonsa ja ulkonäköönsä. Miksei samalla tavoin voi suhtautua perheen hoitoon, pyytää perhevalmentajaa apuun, jos tarvetta on, kuvailee Raision perhevalmentaja Mirva Maine.

Muokattu otsikkoa klo 16.39.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.