Perheelle päin naamaa valehdellut Sini Ruohosen tappaja jätti omaiset tuskan keskelle – "Vie äidin ja niin ihanan ihmisen"

Tekijä kertoo, miten perheenäiti Sini Ruohosen tapettiin – ruumis kätkettiin turvesuohon 1:10
Katso videolta, millaiseen paikkaan Sini Ruohosen ruumis haudattiin.

Tässä artikkelissa kerrotaan aviomiehensä surmaamaksi joutuneen Sini Ruohosen omaisten tuskasta. Tässä toisessa artikkelissa kerrotaan, miten aviomies kertoi tapahtumista poliisikuulusteluissa.

Sini Ruohosen tappoa koskeva esitutkintamateriaali tuo ilmi, millaisen surun ja tuskan keskelle surmatun perheenäidin puoleinen suku joutui. Aluksi he luulivat tyttärensä ja siskonsa kadonneen, mutta pian joutuivat kuulemaan tämän kuolleen heille tutun miehen uhrina.

Sini Ruohosen läheiset muistavat hänet suorasanaisena, lapsia ja eläimiä rakastaneena ihmisenä, joka piti huolta kaikesta ja kaikista. Kuulustelujen perusteella kahden pienen lapsen äiti ja kolmattaan odottanut nainen muistetaan huumorintajustaan, määrätietoisuudesta ja räväkästä luonteestaan.

– Jotenkin vain odotan edelleen, että Sini tulisi takaisin, naisen sisar kertoi kuulusteluissa.

”Luotin häneen”

Miehestä kukaan ei ollut osannut odottaa paljastuvan tappajaa. Rauhallisena ja hiljaisena pidetyn miehen ei kuitenkaan katsottu osaavan puhuvan tunteistaan tai ongelmistaan.

– Luulin tuntevani [miehen]. Luotin häneen, eräs naisen sisaruksista muistelee.

Toisaalta eräs siskoista hämmästeli, miten rauhallinen mies oli naisen tappamisen jälkeen. Mies esitti läheisille pitkään, että hänen vaimonsa olisi lähtenyt kotoa riidan jälkeen eikä hän tietäisi tämän sijaintia. Tosiasiassa mies oli kuristanut vaimonsa ja haudannut tämän ruumiin turvesuolle.

– Kukaan muu kuin psykopaatti ei pysty tuollaisen tilanteen jälkeen jatkamaan vain normaalisti, sisko arvioi kuulusteluissa.

”Päin naamaa valehtelu on ollut sairasta”

Toinen naisen siskoista kertoi poliisille pitäneensä ajatusta miehestä surmaamassa siskoaan järjettömänä. Sisaren menetyksen päälle erityisen pahalta tuntui miehen yritys näytellä viatonta.

– Mikäli [mies] on kokenut heidän suhteensa tukahduttaneen hänet, en kuitenkaan ymmärrä miksi [miehellä] ei ollut poispääsyä tilanteesta. Ruumiin kätkeminen ja meille päin naamaa valehtelu on ollut mielestäni todella sairasta. Minulle on jäänyt ajatus, onko hän suunnitellut asiaa pidempään.

Hän kyseenalaisti sen, onko teko aidosti ollut impulsiivinen, ja onko joku auttanut miestä teossa.

– Mielestäni mikäli aviomies tappaa vaimonsa vahingossa, ei hän voi käyttäytyä normaalisti.

Poliisin tutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä siitä, että henkirikokseen liittyisi muita osapuolia.

– En olisi ikinä uskonut, että [mies] olisi tehnyt jotain Sinille. Kaikki jäljet mielessäni kuitenkin johtivat [mieheen], vaikka en vieläkään halua uskoa asiaa todeksi, nainen sanoi kuulusteluissa.

Aviomies kuristi perheenäiti Sini Ruohosta makuuhuoneessa ja kätki ruumiin turvesuolle - katso kuvat surmapaikalta 1:16
Video: Tällaista oli surmapaikalla.

”Nyt ajattelen, että kenestä vaan on surmaamaan”

Erityistä tuskaa aiheutti luonnollisesti se, että mies on vuosien ajalta tuttu perhepiiristä ja ollut tekemisissä koko suvun kanssa lapsista vanhuksiin. Jopa omaisten usko ihmisiin ja ihmisluontoon jossain määrin horjui.

– Äärimmäisen paha hänen täytyy olla, kun hän on pystynyt tällaisen tekemään kahdelle pienelle lapselle, naisen äiti pohti.

Hän kertoi kuulusteluissa koskettavasti repivästä tuskasta, jota potee menetettyään lapsensa parisuhdeväkivallalle.

– En ole koskaan osannut ajatellakaan kenenkään tyttäreni puolisosta, tai yleensäkään kenestäkään, että olisi kykenevä surmaamaan. Nyt ajattelen, että kenestä vaan on siihen.

– Miten [mies] voi tehdä kahdelle pienelle lapselle tämän, että vie heiltä äidin ja meiltä kaikilta muilta niin ihanan ihmisen.

”Olisi tappanut itsensä”

Myös yksi sisarista toivoi, että asiaa perättäisiin mieheltä enemmän.

– Voiko poliisi kysyä [mieheltä], että miksi hän teki näin? Haluan tietää asian siksi, että tämä ei koskettanut pelkästään meidän perhettä ja hänen lapsia, vaan myös kaikkia läheisiä ja ulkopuolisiakin. Ymmärtääkö [mies], miten kauas hänen tekonsa seuraukset ulottuvat, sisko kysyi.

– Vaadin rangaistusta [miehelle], niin kovaa kuin mahdollista. Tässä asiassa olisi ollut muitakin ulospääsyjä. Jos on tuollainen tilanne, että pitää joku tappaa niin olisi tappanut itsensä, hän totesi.

Jutun päävideon kuvatekstiä korjattu 29.5. kello 11.32: Korjattu kuvatekstiin teon oikea tekijä.

Lue myös:

    Uusimmat