Mainos

Perhedraama lumisesta Oulusta

Tänään ensi-iltansa saava Väärät juuret laventaa suomalaisten elokuvien kaupunkimaisemaa. Oulussa kuvattu elokuva herkuttelee Toivoniemen maisemilla ja arktisella kaupunkikuvalla.

– Ouluun päädyttiin alun perin siksi, että siellä oli varmuudella lunta kuvausten aikaan. Lumi on elokuvassa keskeinen visuaalinen ja tunnelmaa luova elementti. Nyt jälkeenpäin tämä kaupunkivalinta on herättänyt yllättävän paljon mielenkiintoa ja kyselyä, että miksi juuri Oulu, ohjaaja Saara Saarela kertoo.

Oulussa syntynyt ja nuoruutensa viettänyt pääosan esittäjä Pertti Sveholm palasi hyvillä mielin juurilleen. Hän uskoo kaupungin antavan elokuvaan oman mausteensa.

– Se, että kerrankin kuvataan muualla kuin Helsingissä antaa elokuvaan ehkä lisää katu-uskottavuutta. Tarina sinänsä on yleismaailmallinen ja voisi tapahtua missä vain. Toivottavasti Oulu kokee saavansa leffan myötä lisää näkyvyyttä, Sveholm pohtii.

Puhumisen vaikeus

Väärät juuret kuvaa kriisin keskiöön joutuvaa uusperhettä, joka pienen hapuilun jälkeen löytää yhteisymmärryksen. Sveholmin näyttelemä Mikko sairastuu dementoivaan, perinnölliseen sairauteen, mutta ei saa kerrotuksi siitä lapsilleen.

– Tällaisesta asiasta puhuminen voi tietenkin olla hankalaa. Sitä varmasti kantaa syyllisyyttä siitä, mitä on tietämättään lapsilleen tehnyt. Kyllähän tällainen aihe saa kenet tahansa, myös minut itseni pohtimaan omaa elämäänsä ja kohtaloaan.

Elokuvan tekijät sanovat pyrkineensä kuvaamaan raskasta aihetta välillä komedialla keventäen.

– Ei tämä läpeensä surullinen elokuva ole, vaikka aihe traaginen onkin. Tarinan komediallisuus syntyy henkilöhahmoista ja siitä, miten pitkälle esimerkiksi Mikko on valmis menemään vältellessään sairauden kohtaamista. Myös uusperheen pieni tytär Lumi on hauska kaivaessaan reikää seinään. Sen idean nappasin muuten omasta lapsuudestani, samanlaista reikää kaiversin itsekin, Saara Saarela naurahtaa.

Koko perheen voimin

Perhedraaman kuvaaminen tutustutti tekijät myös työskentelyyn lapsinäyttelijöiden kanssa.

– Pertti Sveholm ja Milka Alroth ja Niko Saarela olivat aivan mahtavia lasten kanssa. He keskittyivät luomaan kuvauksiin turvallisen ja tuttavallisen ilmapiirin, jossa näyttelijänä kokemattomien lasten oli helppo heittäytyä, Saarela kiittelee.

– Kun kuvataan perhettä, joka pääsääntöisesti viihtyy yhdessä, sen täytyy näkyä myös näyttelijöiden keskinäisessä kemiassa. Kuvauksiin pyrittiinkin luomaan familiaaria tunnelmaa, Sveholm hymyilee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.