Perheasunto kerros- tai rivitalosta

Janne perheineen etsii tilavaa asuntoa Helsingistä. Nyt kantakaupungissa, Kalliossa asuva perhe haluaisi muuttaa rauhallisemmalle alueelle, kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päähän. Asunto voisi olla niin kerros- kuin rivitalossakin, vaikka oma piha tietysti olisikin kiva.

Ensimmäinen kohde sijaitsee noin 30 vuotta sitten rakennetun kerrostalon toisessa kerroksessa Oulunkylässä.

Asunto 1

94 m2

4h+k+kph+ wc+parveke

Kerros: 2/3

Rakennusvuosi: 1973

Hoitovastike: 244,40 €

Rahoitusvastike: 74,26 €

Vesimaksu: 11 €/hlö/kk

Mh. 171 000 €

Vmh. 176 549 €

Tässä asunnossa ensimmäinen erikoisuus on kaksi rappukäytävässä lähes vierekkäin sijaitsevaa sisäänkäyntiä, jotka johtavat samaan eteistilaan.

Parveke sijaitsee olohuoneen päässä. Olohuoneessa on tilaa ja parvekkeelta kivat näkymät - ei taloja vastapäätä. Parvekkeelle mahtuu vaikka ruokapöytä, sillä se on varsin syvä.

Keittiön kaapit on juuri vaihdettu. Arkiruokailu onnistuu sen yhteydessä olevassa ruokailutilassa mainiosti.

Kylpyhuone ja WC ovat isoja, mutta vaativat pintaremontin. Kylpyhuoneen elinkaarihan on noin 10 vuotta ja sen jälkeen yleensä on aloitettava ainakin jonkinlainen uusiminen.

Kaikkiaan asunto edustaa hyvin 1970-luvun ajattelua: silloin eteiset tehtiin tilaviksi, samoin makuuhuoneet. Sen aikaisten talojen heikko puoli ovat ulkoseinät, joissa on usein jouduttu kunnostamaan parvekkeita ja elementtien saumauksia. Tasakatot ovat niin ikään aiheuttaneet ongelmia.

Putkistojen kunto riippuu paljolti paikkakunnalla käytetystä vedestä. Joskus putkiremontteja on jouduttu tekemään tämän ikäisissä taloissa, mutta yleensä ne ovat ajankohtaisia vasta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Talojen sijoittelu maastoon on myös 70-lukulaista - se on väljää ja pihat ovat miellyttävän isoja.

Plussat:

+ iso asunto ja isot huoneet

+ kaksi vessaa

+ keittiö erillään

Miinukset:

- remontin tarve: pinnat, kylpyhuone, keittiö

- hinta

Asunto 2

Toinen vaihtoehto on vuonna 2000 Viikinmäkeen rakennettu rivitaloasunto.

Vaikka asunto on 20 000 euroa kalliimpi, hinta on silti rivitaloksi edullinen. Tämä johtuu siitä, että se kuuluu HITAS:in eli Helsingin kaupungin hintasäännöstelyn piiriin.

85 m2

3h+k+sauna+wc+parveke+piha

Kerros: 1-2/2

Rakennusvuosi 2000

Yhtiövastike: 221,85 €/kk

Vesimaksu 29,75€/kk

Mh. 189 500 €

Alakerrassa on olohuone, keittiö ruokailutiloineen sekä WC. Yläkerrassa sijaitsevat saunatilat ja kaksi makuuhuonetta.

Keittiö on malliltaan erittäin toimivaksi todettua, läpikuljettavaa mallia, jossa liesi, kylmäkalusteet, vesipiste ja kaapistot on jaettu kahdelle vastakkaiselle seinälle ja joka avautuu toisesta päästään olohuoneen sivulla olevaksi ruokailutilaksi.

Yläkerran makuuhuoneista toinen on aivan tavattoman iso. Se olisi sinänsä helposti jaettavissa väliseinällä kahdeksi pienemmäksi, sillä ikkunatkin sijaitsevat sopivasti. Oven paikka olisi kuitenkin hankala ratkaista - toiseen makuuhuoneeseen oliksi kuljettava toisen kautta. Pienempään makuuhuoneeseen puolestaan mahtuu vai sänky; ei juuri muuta. Sieltä on kuitenkin miellyttävästi suora pääsy parvekkeelle.

Kylpyhuone on iso, ikkunallinen ja laadukkaan tuntuinen. Sauna itsessään on tavanomainen, pienehkö koppero.

Yhtiössä on 15 asuntoa, joista jokaiseen kuuluu oma autopaikka.

Ensimmäiseen vaihtoehtoon verrattuna kannattaa tietysti muistaa talonrakennustekniikan kehittyminen - uusissa voi ainakin olettaa esimerkiksi vedeneristyksen olevan paremman. Myös koneellinen ilmanvaihto on uusissa asunnoissa itsestäänselvyys.

Plussat:

+ asunnon hyvä kunto

+ uusi talo

+ piha, sauna

+ rivitalo lähellä keskustaa

Miinukset:

- 3 huonetta

- alue, talon sijainti

Jälkimmäinen vaihtoehto miellytti kyllä Jannea muuten, mutta taloyhtiö seisoo yksinäisenä saarekkeena kalliomaastoon rakennettujen, selvästi korkeampien kerrostalojen keskellä kahden autotien välissä. Tarjous jäi siksi tekemättä.

(JKA 27.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja