Mainos

Perhe syväjäädytti 2-vuotiaan tytön – toivoo tieteen edistyvän

Thaimaalaisperhe on syväjäädyttänyt harvinaiseen aivokasvaimeen kuolleen pienen tyttärensä siinä toiveessa, että hänet voitaisiin tieteen kehittyessä herättää henkiin ja parantaa. 

The Daily Mailin mukaan kaksivuotiaan tytön syväjäädytetty ruumis odottaa tieteen läpimurtoa arizonalaisessa säilytyskammiossa.

Harvinaiseen, erityisesti pikkulapsilla esiintyvään aivokasvaintyyppiin kuolleen Matheryn Naovaratpongin sairaus diagnosoitiin vuosi sitten, kun hän ei aamulla herännyt unestaan. Bangkokilaisessa sairaalassa hänen aivojensa vasemmalta puolelta löydettiin 11 senttinen kasvain.

Ennuste oli jo alun perin huono: vain 30 prosenttia potilaista paranee viiden vuoden kuluessa. Tilannetta pahensi lisäksi se, että tyttö oli jo vajonnut koomaan.

Kuukausien kestäneen tehohoitokuurien aikana kävi ilmeiseksi, että lääketiede ei voinut auttaa tyttöä. Hänelle tehtiin yhteensä 12 aivoleikkausta sekä annettiin kemoterapiaa ja sädehoitoa – molempia 20 kertaa.

Tyttö kuoli 8. tammikuuta sen jälkeen, kun vanhemmat antoivat luvan hänen elintoimintojaan ylläpitävän laitteen sammuttamiseen.

Kuolinhetkellä 80 prosenttia hänen vasemmasta aivopuoliskostaan oli tuhoutunut, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että oikea puoli hänen vartalostaan oli halvaantunut.

Ruumiin jäädyttäminen

Kuolleeksi julistaminen jälkeen vainaa siirretään välittömästi jään päälle ja peitetään jäädyttävillä aineilla.

Seuraavaksi potilaan sydän ja keuhkot käynnistetään koneellisesti. 

Ruumiiseen syötetään useita lääkeaineita. Sen jälkeen veri lasketaan ulos ja korvataan lääketieteellisellä jäätymisenestoaineella.

Ruumiinlämpöä aletaan alentaa hitaasti yhden celsiusasteen tuntivauhtia. 

Kahden viikon jälkeen ruumis on saavuttanut syväjäädytykseen vaadittavan lämpötilan -196 astetta. 


Perhe päätti kuitenkin syväjäädyttää tyttärensä aivot ja ruumiin. Ne on erotettu toistastaan ja niitä säilytetään nestemäisessä typessä -196 asteen lämpötilassa. 2-vuotiaan uskotaan olevan nuorin syväjäädytetty ihminen. 

Lääkärivanhempien toive on, että tiede olisi jonain päivänä niin kehittynyttä, että lapsi voitaisiin herättää jälleen henkiin. Toissijaisesti he toivovat, että aivoista ja ruumiista otettavat solut voivat auttaa tutkijoita tytön tappaneen kasvaintyypin selättämisessä.

Matherynin perheen kerrotaan olevan tytön mahdollisen tulevaisuuden suhteen pikemminkin toiveikas kuin yltiöoptimistinen. Eräs tyttöä hoitaneista totesi, että ilman modernia lääketiedettä tyttö ei olisi edes syntynyt.

- Hän kasvoi sijaissynnyttäjän kohdussa, koska hänen äitinsä oli menettänyt omansa isoveljen syntymässä.

Syväjäädytyksen ja säilytyksen hoitanut yritys, Alcor, on yksi harvoista tämäntyyppistä palvelua tarjoavista yrityksistä. Yhtiön mukaan sillä on parhaillaan 130 ruumista säilytyksessä.

Matherynin saama syväjäädytys maksaa 80 000 dollaria eli noin 74 000 euroa. Säilytyksestä maksetaan lisäksi 770 dollaria eli 710 euroa vuodessa. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.