Mainos

Perhe ei osallistu Milosevicin hautajaisiin

Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin perhe ei aio osallistua edesmenneen päämiehen hautajaisiin Pozarevcissa.

Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin perhe ei osallistu tämän hautajaisiin, kertoo Milosevicin sosialistipuolueen SPS:n edustaja.

Edustajan mukaan perhe ei tule hautajaisiin "uhkailun ja kiristyksen" vuoksi.

Milosevic on määrä haudata huomenna syntymäkaupunkiinsa Pozarevciin.

Hautajaisia varten Serbiaan saapunut Venäjän kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov sanoi aiemmin tänään, etteivät Milosevicin leski ja poika välttämättä osallistu hautajaisiin lainkaan. Hänen mukaansa Serbian hallitus ei ole antanut tarvittavia takeita lesken turvallisuudesta, vaikka Serbian oikeuslaitos kumosikin tätä koskeneen pidätysmääräyksen.

Eilen ja tänään Milosevicin arkku oli esillä Belgradissa, jossa sadat ihmiset kävivät jättämässä jäähyväiset sankarinaan pitämälle entiselle presidentille. Kaikki eivät kuitenkaan muistele entistä johtajaa hyvällä. Esimerkiksi Serbian vanhin sanomalehti Politika julkaisi tänään muistokirjoituksen, jossa se "kiitti" Miloseviciä menetetyistä ihmishengistä, verenvuodatuksesta, sodista, menetetyistä sukupolvista ja kauhusta, jota hänen hallintonsa ympärilleen levitti.

Veressä ei myrkkyä

Milosevicin ruumiissa ei ole havaittu merkkejä myrkystä. YK:n sotarikostuomioistuimen pitämässä lehdistötilaisuudessa kerrottiin tänään, että tutkimuksia kuitenkin jatketaan vielä.

Sotarikostuomioistuimen puheenjohtaja Fausto Pocar sanoi, että hollantilaiset asiantuntijat eivät olleet havainneet merkkejä myrkystä eivätkä myöskään merkkejä rifampisiini-antibiootista.

Hollantilainen asiantuntija, joka oli tutkinut Milosevicia tämän vielä eläessä, on kertonut Milosevicin veressä olleen merkkejä rifampisiinin käytöstä. Asiantuntija sanoi Milosevicin nauttineen ehkä antibioottia tavoitteenaan päästä Moskovaan sairaalahoitoon. Rifampisiini on tuberkuloosilääke, joka ehkäisee Milosevicin käyttämien lääkkeiden vaikutusta.

Milosevicin kuoleman jälkeen julkistetussa kirjeessä Milosevic kirjoitti epäilevänsä, että hänet yritetään myrkyttää. Hän pyysi joulukuussa tuomioistuimelta lupaa matkustaa hoidettavaksi Moskovaan, mutta tuomioistuin ei suostunut pyyntöön.

Tiedotustilaisuudessa lainatun asiantuntijalausunnon mukaan rifampisiinin jäljet katoavat ruumiista jo parin vuorokauden kuluessa.

- Se ettei mitään jälkiä löytynyt, on vain osoitus siitä, että (Milosevic) ei ollut käyttänyt tai saanut rifampisiinia kuolemaansa edeltävinä päivinä.

Milosevic kuoli vankisellissään Haagissa sydänkohtaukseen viime viikon lauantaina. Hänen tukijansa niin Serbiassa kuin Venäjälläkin ovat väittäneet, että hänet myrkytettiin. Milosevic sai vankilassa sydänlääkkeitä ja verenpainelääkitystä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.