Mainos

Perfektionisti ja uhrautuja uupuvat

Luonteenpiirteet vaikuttavat työsuoritukseen. Perfektionistit ja uhrautujat ovat loistavia työtovereita, mutta vaaraksi itselleen.

Masentunut nuori mies

Autatko työpaikalla mielelläsi muita, jos vain osaat ja vaikket osaakaan? Teetkö paljon asioita, koska se on sinun velvollisuutesi? Jos vastaat jompaan kumpaan tai molempiin kysymyksiin kyllä, voit olla vakavassa vaarassa sairastua työuupumukseen. Pitkällä aikavälillä paras työntekijä ei välttämättä ole ahkerin työntekijä.

Kuntoutus ORTON on vetänyt tutkimusta, jossa selviteltiin työstressiä, uupumusta ja koettua työkykyä. Yksi osa tuoretta tutkimusta koskee työpaikkojen parhaita työntekijöitä eli uhrautujia ja perfektionisteja. Heitä on jokaisella työpaikalla ja he ovat jatkuvasti työuupumuksen vaaravyöhykkeellä.

- Uhrautuvuusuupumuksen riskiryhmässä ovat tietysti ne, joilla uhrautuminen on selkäytimeen iskeytyneenä pysyvänä toimintamallina, joka ei salli löysäämistä missään vaiheessa. Jos ihminen ei pysty koskaan ottamaan vähän löysemmin ja antamaan aikaa leikille ja ihan löysäilylle, niin silloin hälytyskellojen pitäisi soida. Silloin kun elämä on pelkkää työtä, ja jumpassakin pitää käydä vain siksi, kun se on niin terveellistä, ja kaikki menee velvollisuuden puolelle, niin silloin pitäisi pysähtyä, neuvoo lääketieteen tohtori Kirsi Räisänen.

Normaalin terveen avuliaisuuden ja turhanaikaisen uhrautuvaisuuden raja on häilyvä, mutta rajanvetoa kannattaa harrastaa omaksi parhaakseen. Tohtori Räisäsen neuvo on, että jos oma työnteko alkaa häiriintyä toisten auttamisen takia, niin se on miettimisen paikka.

- Kannattaisi miettiä, jos vaikka sulkisi oven, kääntäisi puhelimen ja tekisi ne omat paperityöt rauhassa.

Perfektionismi työpaikalla on enimmäkseen eduksi ainakin työnantajan ja muun työyhteisön kannalta, mutta joskus se saattaa myrkyttää ilmapiiriä. Perfektionisti voi näet kuvitella, että kaikilla muillakin on yhtä korkeat odotukset työn suorittamisen suhteen.

- Ja kokea pettymyksiä siinä, että miten joku voikaan olla niin huolimaton tai saamaton tai lähteä peräti neljältä kotiin. Se voi aiheuttaa ongelmaa työyhteisössä, sanoo Kirsi Räisänen.

Sekä perfektionistia että uhrautujaa väijyy työuupumuksen riski ja pahimmillaan se voi johtaa masennukseen. Uhrautujat ovat tasaisesti miehiä ja naisia, mutta liiallinen täydellisyyteen pyrkiminen on erityisesti miesten ongelma.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.