Mainos

Peres yhteydessä palestiinalaisiin

Israelin ulkoministeri sanoo pitävänsä yhteyttä palestiinalaisiin väkivallan lopettamiseksi.

Shimon Peres

Israelin ulkoministeri Shimon Peres sanoi tänään pitävänsä "hienovaraisesti yhteyttä" palestiinalaisiin, jotta Lähi-idän väkivaltaisuudet saataisiin loppumaan. Myös palestiinalaishallinnon sihteeri Ahmed Abdel Rahim vahvisti tiedon epävirallisista yhteyksistä.

-Väkivaltaa ei saada loppumaan vain voimankäytöllä, vaan myös puhetta tarvitaan, totesi Peres Israelin radiossa.

-Mielestäni meidän on jälleen yritettävä läpimurtoa (rauhanneuvotteluissa). Se on vaikeaa, mutta mahdollista, ja minä olen selviytynyt vaikeista tilanteista aiemminkin, hän totesi.

-Mielestäni palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on tehnyt virheitä, joita hän katuu, mutta kaikki virheet eivät ole hänen vastuullaan, sanoi Peres. Rahim sanoi puolestaan, että Israelin on lopetettava voimankäyttö palestiinalaisia vastaan ja ilmoitettava vetäytymisestä miehitetyiltä alueilta ennen kuin neuvottelut voivat jatkua.

Terrorismin loputtava

Israelin pääministeri Ariel Sharon puolestaan vakuutti tänään julkaistussa haastattelussa, että hän on valmis palaamaan palestiinalaisten kanssa neuvottelupöytään "saman tien", kunhan palestiinalaiset lopettavat harjoittamansa "terrorismin". Ranskalaisen Le Figaro -lehden haastattelussa Sharon kehotti Arafatia ryhtymään tiukkoihin toimiin niin palestiinalaisten kuin muidenkin ääriliikkeiden suhteen.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak taas sanoo maanantaina ilmestyvän saksalaisen Der Spiegel -aikakauslehden mukaan, että Sharon ei ole kiinnostunut rauhanomaisesta ratkaisusta kriisille. Sharonin tullessa valtaan Mubarak toivoi arabijohtajien antavan tälle mahdollisuuden.

-Nyt minulla on se kuva, että hän on kiinnostunut vain väkivallasta. Hän haluaa pakottaa palestiinalaiset seuraamaan linjaansa, Mubarak sanoi haastattelussa.

Belgian ulkoministeri Louis Michel puolestaan sanoi tänään Beirutissa, että EU haluaisi suuremman roolin ratkaisun löytämisessä Lähi-idän konfliktiin. Belgia on EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin jälkeen heinäkuun alusta lähtien.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.