Peres: Iran rahoittaa Lähi-idän terrorismia

Iran on Lähi-idän terrorismin keskus, sanoi Israelin ulkoministeri Shimon Peres tänään Pariisissa. Peresin mukaan Israelilla on todisteet siitä, että Iran toimittaa rahaa ja aseita Hizbollahille, Hamasille ja Islamilaiselle jihadille. Peres puhui lehtimiehille Pariisissa ennen keskustelujaan presidentti Jacques Chiracin kanssa.

Libanonissa toimiva Hizbollah on tehnyt 1980-luvulta lähtien hyökkäyksiä Israelia vastaan Etelä-Libanonista. Toinen järjestö, Hamas, on vastuussa suurimmasta osasta hyökkäyksiä, jotka on tehty itse Israelissa palestiinalaisten intifadan alettua syyskuussa 2000.

Iran ei tunnusta Israelin olemassaoloa, ja maan hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on sanonut Israelia "syöpäkasvaimeksi", joka on poistettava.

Haastattelussa Peres sanoi myös Israelin olevan valmis vetäytymään palestiinalaisalueilta ja supistamaan palestiinalaisalueilla olevia israelilaisia siirtokuntia. Ensin on alueille kuitenkin Peresin mukaan saatava rauha.

Iranin ydinvoimala valmistumassa


Yhdysvaltojen ja Israelin hallituksen piirissä käydään keskustelua iranilaisen Bushehrin ydinvoimalan kohtalosta, kertoi Washington Post -lehti tänään. Voimala valmistuu parin kolmen vuoden kuluessa, ja amerikkalaiset ja israelilaiset pohtivat Washington Postin mukaan, olisiko heidän estettävä sen valmistuminen.
Venäjä on osallistunut ydinvoiman kehittämiseen Iranissa, ja Yhdysvalloissa mietitään myös keinoja, joilla painostaa Venäjä lopettamaan tuki ydinvoimalan rakentamiselle. Muita kysymyksiä on Washington Postin mukaan ollut mm. se, miten siviiliydinvoimalan tuhoaminen vaikuttaisi Iranin salaiseen ydinaseohjelmaan.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu pitää varmana, että Iranilla on kehitteillä ydinaseohjelma. Presidentti George Bush on julistanut Iranin kuuluvan "pahan akseliin", ja eräät amerikkalaisviranomaiset ovat sitä mieltä, että Bushehrin voimala on tuhottava ennen kuin se pääsee toden teolla käyntiin.

Bushehrin tuhoamiskaavailut ovat herättäneet kuitenkin myös vastustusta hallituksen piirissä. Ratkaisu saattaa kuitenkin siirtyä Yhdysvaltojen käsistä, koska Israel on antanut ymmärtää, ettei se salli voimalan rakentamista.

Israelilaiset hävittäjät tuhosivat kesäkuussa 1981 Irakin Osirak-ydinreaktorin lähellä Bagdadia. Yhdysvallat arvosteli iskua silloin, mutta nyt monet amerikkalaiset päättäjät uskovat Osirakin tuhoamisen olleen ratkaiseva este presidentti Saddam Husseinin ponnisteluille hankkia ydinaseita.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat