Mainos

Perämeri ja Merenkurkku soveltuvat hyvin tuulivoiman tuotantoon

Kauppa- ja teollisuusministeriön uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelman tavoitteena on, että vuonna 2010 Suomessa tulisi olla tuulivoimaa yhteensä 500 MW.

Merenkurkun sekä Perämeren rannikko- ja merialueilla on tuulivoiman tuotantoon soveltuvia alueita huomattavan paljon. Tuulivoimakapasiteettia voitaisiin alueille rakentaa jopa 5400 - 7600 megawatin (MW) verran.

Tiedot käyvät ilmi ympäristöministeriön sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntaliittojen yhteisestä selvityksestä tuulivoimatuotantoon soveltuvista alueista Merenkurkun ja Perämeren rannikko- ja merialueilla. Selvityksessä on huomioitu sekä teknis-taloudelliset mahdollisuudet että ympäristöseikat.

Selvityksen tiistaina Vaasassa esitelleen ympäristöministeriön yli-insinööri Antti Irjalan mukaan alueen tuulivoimapotentiaali on yllättävän suuri. Esimerkiksi viime vuonna Suomen tuulivoimakapasiteetti oli noin 43 megawattia. Kauppa- ja teollisuusministeriön uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelman tavoitteena puolestaan on, että vuonna 2010 Suomessa tulisi olla tuulivoimaa yhteensä 500 MW.

Perämeren pohjukka lupaavin alue

Selvityksen mukaan Merenkurkun ja Perämeren rannikko- ja merialueilla on yhteensä 20 aluetta, jotka soveltuvat tuulivoimarakentamiseen. Laajamittaisen tuulivoimarakentamisen kannalta lupaavin alue on Perämeren pohjukka. Esimerkiksi Kemin, Simon ja Iin edustalla olevalle Pitkänmatalan alueelle voitaisiin rakentaa kapasiteetiltaan jopa 1000 MW tuulivoimala. Muita merkittäviä kohteita ovat Iin ja Haukiputaan kuntien alueella sijaitseva Suurhiekka, Hailuodon ja Siikajoen edustalla oleva Seljänsuun matala sekä Vaasan eteläpuolella sijaitseva Korsnäsin edusta.

Näiden neljän alueen tuulivoiman tuotantopotentiaali on yhteensä 4500 megawattia. Yli-insinööri Antti Irjalan mukaan tuulivoimalarakentamiselle soveltuvien alueiden arvioitu tuulivoimakapasiteetti on yhteensä noin 7600 MW. Joissakin kohteissa ympäristönäkökohdat asettavat jonkin verran rajoituksia, mutta nämä mahdolliset rajoituksetkin huomioiden kapasiteettia on alueilla yhteensä noin 5400 MW. Mantereen läheisiin kohteisiin sijoittuu noin 400 megawattia.

Irjalan arvion mukaan on todennäköistä, että näihin kohteisiin pystytetään tuulivoimaloita ennen kauempana mantereesta sijaitsevien matalikkoalueita. Tällaisia pienempiä rannikon läheisyydessä sijaitsevia kohteita ovat esimerkiksi Perämeren pohjoisosassa sijaitsevat Tornion Röytän satama, Kuivaniemen Vatungin edusta sekä Raahen edusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.