Penttilä: Georgian sota palautti eurooppalaisen realismin

johtaja Risto E.J. Penttilä, EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Risto E.J. Penttilä uskoo, että Georgian sota vaikuttaa Suomen turvallisuuspolitiikkaan.

- Eurooppalainen realismi palaa. 90-luvulla, kun olimme matkalla kohti Euroopan unionia ja lähempää eurooppalaista yhteistyötä, olimme sekä realistisia suhteessa Venäjään ja muuttuvaan maailmaan että arvopohjaisesti eurooppalaisia. Tämä kantoaalto on nyt palannut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Penttilän mukaan Georgian tilanne muuttaa myös kansainvälisen politiikan asialistaa.

- On kuitenkin sanottava, että Georgian tapaus ei ole syyskuun 11. päivä eikä Berliinin muurin murtuminen. Se ei ole aikakautta muuttava tapahtuma, mutta merkittävä sota, jossa ydinasevalta käyttää asevoimaa oman alueensa ulkopuolella Euroopan äärilaidoilla. Kyllä tämä muuttaa tapaa, jolla valtiot suhtautuvat turvallisuuteensa tästä eteenpäin.

Penttilän mukaan Venäjän toimien syynä on suurvalta-aseman palauttaminen.

- Geopoliittisessa mielessä haetaan asemia, jotka menetettiin Kaukasuksella. Henkisessä mielessä haetaan varmuutta siitä, että Venäjää kohdellaan suurvaltana myös tulevaisuudessa. Venäjälle nöyryyttävä välikausi halutaan unohtaa ja käyttäytyä niin, että muut pelkäävät.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) totesi eilen, että jos Georgia olisi ollut Nato-maa, koko sotaa ei olisi tullut. Penttilä on samaa mieltä ministerin kanssa.

- Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen analyysi. Nato teki suuren virheen, kun ei antanut Georgialle mahdollisuutta liittyvä jäsenyysprosessiin. Ehto Nato-jäsenyydelle on, että ei ole avoimia rajakysymyksiä. Tämä olisi pannut Georgialle voimakasta painetta ryhtyä neuvottelemaan Venäjän, Etelä-Ossetian ja Abhasian kanssa vakavasti rajakysymyksistä. Toinen syy siihen, miksi Georgia ei Nato-maana olisi tässä, on se, että ei Venäjä kuitenkaan Natoa ole valmis haastamaan.

Penttilä uskoo, että Georgian sodan seurauksena Nato-keskustelu nostaa jälleen päätään Suomessa ja Ruotsissa.

- Kuten ulkoministeri sanoi, se että mentäisiin Natoon heti, on tyhmää, samoin se että ei mennä ollenkaan. Tämä saattaa olla teema, jota myös Ruotsissa käsitellään, koska Ruotsi on vetänyt alas koko puolustusjärjestelmänsä.

Penttilä muistuttaa, että vaikka Venäjä ja Eurooppa ovat nyt poliittisesti toistensa kimpussa, kukaan ei hyödy siitä, että kriisiä pahennetaan antamalla sen mennä esimerkiksi taloussuhteisiin.

- Pragmaattinen realismi on tässä ainoa tie eteenpäin, Penttilä painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat