Mainos

Pentikäinen: Yle-maksu oli susi jo syntyessään

Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Yleisradion rahoitusta ja valvontaa koskevien ratkaisujen lykkääntymistä erittäin valitettavana. Yle-maksun ohella syrjään joutuivat myös päätökset Yleisradion riippumattomasta valvonnasta.

Nykyinen TV-maksu on tullut tiensä päähän ja maksupohja rapautuu jatkuvasti. Pentikäinen arveli, että ennemmin tai myöhemmin Yleisradio tullaan rahoittamaan suoraan valtion budjetista.

- Yle-maksu olisi ollut susi jo syntyessään. Se on äärimmäisen epäoikeudenmukainen ja talouskohtaisen kompensaation rakentaminen olisi erittäin vaikeaa.

Yleisradion rahoitus ja valvonta joudutaan nyt ratkaisemaan seuraavien hallitusneuvotteluiden yhteydessä.

-Yle tarvitsee tiedon siitä, miten heidän rahoituksensa turvataan. Rahoituksen taso on poliittinen päätös.

Jungner tyrmistyi

Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo yllättyneensä täydellisesti viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) ratkaisusta lykätä Yle-maksua. Jungner pitää ratkaisua vastuuttomana omistajapolitiikkana.

Jungnerin mukaan Yleisradio asetetaan tämän päätöksen myötä tilanteeseen, jossa tulevaisuuden suunnitteleminen pitkällä tähtäimellä on todella vaikeaa.

Jungner sanoo myös odottaneensa toisenlaista ratkaisua, koska oli saanut runsaasti vinkkejä, että rahoitustasosta ja hallintomallista oli syntynyt sopu. Vappuna tehtävänsä jättävä toimitusjohtaja pitää myös ikävänä, että vuosia jatkunut epävarmuus Ylessä vain jatkuu.

Ratkaisuja Ylen osalta on hänen mukaansa odotettu jo vuosia.

- Lyhyellä aikavälillä tämä ei vaikuta Yleen mitenkään. Tämä ja ensi vuosi mennään niin kuin on suunniteltu. Mutta pidemmällä aikavälillä tämä tarkoittaa sitä, että jo vuosia jatkunut epävarmuus Ylen rahoituksesta, tehtävästä ja hallinnosta vain jatkuu. Kanavaratkaisut, hd-teräväpiirtoratkaisut, suuret urheilusopimukset - nämä kaikki saattavat vaikuttaa kymmeniä vuosia. Miten voimme tehdä näistä ratkaisuja, jos ei tiedetä, mitä vuoden 2012 jälkeen tapahtuu, Lontoosta tavoitettu Jungner sanoo.

Jungner pitää "päälleliimattuna" Lindénin selitystä siitä, että Yle-maksulle ei löytynyt parlamentaarista tukea. Asiaa on hänen mukaansa valmisteltu parlamentaarisesti, kun kaikki puolueet olivat mukana, ja viime keväänä yksimielinen linja löytyi.

- Aika outoa, jos Lintilän työryhmän yksimielisyys on yhtäkkiä hävinnyt.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.