Mainos

Pentagon kiistää salaiset tietovuodot elokuvantekijöille

Yhdysvalloissa parhaillaan tekeillä oleva elokuva terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolemaan johtaneesta erikoisoperaatiosta saa osakseen vastustusta.

Puolustusministeriö Pentagon on myöntänyt, että elokuvan tekijät työskentelevät yhteistyössä ministeriön kanssa. Tarkoituksena on tehdä Yhdysvaltain operaatiosta mahdollisimman totuudenmukainen.

Elokuvan ohjaaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal tekivät yhdessä vuonna 2008 Oscar-palkitun elokuvan "Hurt Locker", joka kertoi Irakin sodasta Yhdysvaltain armeijan raivaajaryhmän silmin. Parhaillaan työn alla oleva Osama Bin Laden -elokuva keskittyy presidentti Barack Obaman hallinnon voittoon ajojahdissa. Tarinassa seurataan kolmen Yhdysvaltain presidentin ponnisteluja saada al-Qaidan johtaja kiikkiin.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanien keskuudessa elokuvantekoa ei katsota hyvällä. Republikaani Peter King vaatii Obaman hallinnon ja elokuvantekijöiden kontaktien tutkintaa. Hän haluaa tietää, vaarantuvatko elokuvan myötä erikoisoperaatioiden työskentelytavat.

- Elokuvantekijöille on annettu huipputason pääsy historian kaikkein salaisimpaan operaatioon, King pelkää. Hän toimii edustajainhuoneessa sisäisestä turvallisuudesta vastaavan valiokunnan puheenjohtajana.

Valkoinen talo kiistää epäilyt. Tiedottaja Jay Carneyn mukaan kyse ei ole salaiseksi luokitellun tiedon julkistamisesta.

- Väitteet ovat naurettavia, Carney tuhahtaa. - Me emme keskustele ulkopuolisten kanssa salaiseksi luokiteltavista tiedoista. Toivoisin, että jatkuvan terrorismin uhan alla sisäisen turvallisuuden valiokunnalla olisi tärkeämpiä asioita pohdittavanaan kuin elokuva.

Pentagonissa on viihdeosasto, joka antaa tarvittaessa tietoa ja neuvoja muun muassa elokuvantekijöiden sekä tv-ohjelmien, tietokonepelien ja muun laajalle yleisölle tarkoitetun median tarpeisiin.

- Useimmiten elokuvantekijät haluavat päästä tutustumaan välineistöömme tai henkilökuntaamme. Tekniikkaan liittyvät neuvot tulevat meiltä ikään kuin sivutuotteena, kertoo mediaosaston johtaja Phil Strub.

Pentagonin tiedottaja vakuuttaa, ettei salaisia tietoja vuodeta viraston ulkopuolelle vaikka yhteistyötä elokuvan onnistumiseksi tehdäänkin.

- Antamamme tieto koskee lähinnä presidentin roolia operaatiossa, Jay Carney sanoo.

Elokuva saa ensi-iltansa vuoden kuluttua lokakuussa. Ensi-illan ajankohdasta on vain alle kuukausi Yhdysvaltain presidentinvaalien alkamiseen. Lehdistössä filmin julkistusta on spekuloitu loppusuoraksi Barack Obaman uudelleen valintaan.

Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Osama bin Laden sai surmansa toukokuussa Pakistanissa, kun Yhdysvaltain laivaston erikoisryhmä teki iskun terroristijohtajan piilopaikkaan.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.