Mainos

Pentagon: Kiinan asevarustelu kasvava uhka

Kiinan lasketaan käyttävän puolustusmenoihin kolmanneksi eniten varoja maailmassa. Edellä ovat vain Yhdysvallat ja Venäjä. Kiina kiistää tiedot.

Kiina käyttää puolustusmenoihin kaksi tai kolme kertaa enemmän rahaa kuin se virallisesti myöntää, arvioi Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon uudessa selvityksessään.

Sotilaallinen tasapaino Kiinan ja Taiwanin kesken on Pentagonin mukaan jo kallistumassa Kiinan eduksi laajan asevarustelun takia. Kiina torjui keskiviikkona tuoreeltaan amerikkalaisarvion sanomalla, että meneillään on tavanomainen kansallisen puolustuksen uudenaikaistaminen.

Kiinan varaulkoministerin Yang Jiechi totesi, että Pentagonin selvitys pyrkii levittämään "teoriaa Kiinan uhasta" ja että siinä puututaan Kiinan sisäisiin asioihin.

Kiina on nyt vakavasti otettava sotilaallinen uhka myös muille alueen maille kuin Taiwanille, Pentagon arvioi vuotuisessa raportissaan kongressille. Kiinan lasketaan käyttävän puolustusmenoihin kolmanneksi eniten varoja maailmassa. Edellä ovat vain Yhdysvallat ja Venäjä.

Kiina on sijoittanut rannikolleen Taiwania vastapäätä 650-730 lyhyen kantaman ohjusta ja ohjuksia tulee sata lisää vuodessa. Jalkaväen sotilaita Kiinalla on Taiwania vastassa 375000 miestä.

Myös Kiinan ulkoministeri Li Zhaoxing torjui tuoreeltaan Pentagonin arviot.

-Kiina ei ole uhka kenellekään, Li vakuutti Pekingissä.

Kiina pitää Taiwanin saarta Kiinan maakuntana, joka on vain tilapäisesti erossa emämaasta. Viime viikolla eräs kiinalainen kenraali sanoi, että Kiina on valmis käyttämään ydinaseita puolustautuakseen, jos Yhdysvallat tekee hyökkäyksen Taiwanin kiistan takia.

Yhdysvallat on hankalassa asemassa Kiinan ja Taiwanin kiistoissa. Toisaalta Yhdysvallat on luvannut puolustaa Taiwania Kiinan hyökkäyksiä vastaan, mutta samanaikaisesti Yhdysvallat on tunnustanut Manner-Kiinan ainoaksi lailliseksi Kiinan hallitukseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.