Mainos

Pelti rytisee tänään - liukas ajokeli jatkuu iltaan asti Uudellamaalla

– Pelti kolisee tänään aika varmasti Helsingissä, toteaa Liikennevirastosta tieliikennekeskuksen päällikkö Marketta Udelius.

Helsingin poliisin mukaan aamulla on jo sattunut runsaasti peltikolareita, ulosajoja ja peräänajoja. Vakavia onnettomuuksia ei kuitenkaan ole tullut poliisin tietoon. Poliisi kehottaa autoilijoita huomioimaan turvavälin ja tilannenopeuden.

– Kyllä tämä on hyvinkin poikkeuksellinen. Onnettomuuksia tapahtuu moninkertaisesti jos ei nyt jopa monikymmenkertaisesti verrattuna vallitsevaan normaalin ajokeliin ja talvikeliin, päivystävä komisario Tuomo Tuohimaa Helsingin Poliisista.

Uudellemaalle on annettu aamulla kelivaroitus mereltä saapuneiden lumikuurojen takia. Udeliuksen mukaan nyt näyttää siltä, että huono ajokeli jatkuu iltaan asti.

– Merialueilta tulossa uusia lumisadealueita, ja ne kestävät iltaan asti. Päivän aikana annamme todennäköisesti erittäin huonon ajokelin varoituksen pääkaupunkiseudulle, jolloin kannattaa miettiä lähteekö autolla välttämättä ollenkaan liikkeelle jos ei ole pakko, Udelius sanoo.

Erittäin huonon ajokelin varoitus annetaan, kun onnettomuusriski on merkittävästi suurempi sääolosuhteiden takia. Kovalla pakkasella ja lumisateella tiet muuttuvat nopeasti jäiseksi ja näkyvyys on huono.

– Sujuvuus heikkenee ja jonot kasvavat. Auton lämpimät renkaat hiovat tien liukkaaksi. Lumi siis kiteytyy tien pintaan ja samalla lumi pöllyää teillä. Turhat ohitukset kannattaa unohtaa. Mukaan ajotielle täytyy ottaa etäisyys ja maltti, tiivistää Udelius.

Sää vaikeuttaa myös junien kulkua. VR kehottaa matkustajia varautumaan myöhästymisiin junaliikenteessä. Myös HSL tiedotti tänään aamulla, että kova pakkanen- ja lumentulo aiheuttavat myöhästymisiä juna- ja raitioliikenteessä pääkaupungissa.

Rekat liukastelevat rampeilla

Viime päivien pakkaset ovat jo vaikuttaneet moniin autoilijoihin. Udelius näki jo aamulla pakkasen ja lumen vaikutukset koko maassa.

– Jos pääväyliä tarkastellaan 1- ja 2-tien paikeilla, sekä Lappeenrannan ja Itä-Uusimaan alueella, niin rekat ovat jo vaikeuksissa esimerkiksi rampeilla.

Tieliikennekeskuksessa ollaan vastuussa liikenteestä ja sen sujuvuudesta.

– Tienkäyttäjät ja viranomaiset lähettävät meille pyyntöjä ja me olemme yhteyksissä tien kunnossapidosta vastaaviin yksiköihin. Jos lunta on tiellä, niin aurauskalusto lähtetetään paikalle mahdollisuuksien mukaan.

Muualla Suomessa on Udeliuksen mukaan kuivempi talvikeli

– Muualla Suomessa lunta ei ole tullut yön ja aamun aikana yhtään. Päätiet ovat pääosin kuivia, Udelius kertoo.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.