Pelon ilmapiiri vaientaa suita suomalaisilla työpaikoilla

Suomalaisilla työpaikoilla tukitaan suita perusoikeuksia loukkaavalla tavalla, katsoo Julkisen sanan neuvosto.

Neuvosto on antanut asiasta harvinaisen julkilausuman. JSN:n puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan viimeksi neuvosto reagoi vastaavalla tavalla yksittäisen virkamiehen tapauksessa vuonna 2002.

– Haluamme muistuttaa, että esimiehillä ei direktio-oikeuden perusteella ole oikeutta puuttua yksityisen kansalaisen perusoikeuteen eli sananvapauteen, ja perustuslaki takaa kaikille mahdollisuuden sanoa mielipiteensä kenenkään sitä ennalta estämättä.

Uimosen mukaan kyse on hiljaisesta vaikuttamisesta, pelon ilmapiirin levittämisestä. Trendi on voimistumaan päin. Yksi ongelman ilmentymä on, että yritysten ja muiden yhteisöjen viestintäjohtajat ja ovat alkaneet kontrolloida haastatteluja sopimattomalla tavalla.

JSN nosti kannanotossaan esille pari esimerkkitapausta, jotka edustavat neuvoston mukaan vain jäävuoren huippua. Toisessa rehtoria kiellettiin puhumasta ammattilehden jutussa ja toisessa päiväkodin johtajia vaikeni tai vaiennettiin.

Uimosen mukaan tapauksia on paljon, vaikka ne usein pysyvätkin tiedotusvälineiden sisäisenä tietona. Julkisella sektorilla ongelma korostuu, koska palkanmaksajana on veronmaksaja ja viranomaisilla on erityinen velvoite olla avoimia.

Yrityssalaisuus laajenee itsestään

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n päälakimiehelle Timo Koskiselle ilmiö on tuttu.

– Työnantajan ja työntekijän välinen lojaliteettivelvollisuus ja yrityssalaisuuden käsite tuntuvat laajenevan koko ajan.

Koskisen mukaan tästä seuraa myös, että ihmiset tulevat yhä varovaisemmiksi, mitä lausuvat ja kenelle.

Akateemisia aloja edustavan Akavan lakimies Paula Ilveskivi muistuttaa, että vaikka jokaiselle on perusoikeutena turvattu sananvapaus, se ei ole työpaikalla ehdoton, jos puhutaan esimerkiksi yrityssalaisuuksista.

Ilveskiven mielestä ongelmat pitäisi kuitenkin kyetä käsittelemään työpaikkojen sisällä. Esimerkiksi sosiaalinen media on väärä foorumi.

– Asioiden negatiivinen ruotiminen julkisuudessa ei ole rakentavaa, eikä siitä mitään erityisen hyvää seuraa, Ilveskivi muistuttaa.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat