Pellillinen Kaurakuituleipää

Viikko 16 on Sydänviikko. Kaura on sydänterveellinen raaka-aine, sillä se sisältää runsaasti kuitua, eritoten liukenevaa kuitua eli betaglukaania. Kauralesettä sisältäviä leipiä ja leivonnaisia syömällä voi jokainen tehostaa luonnollisella tavalla betaglukaanin saantia. Ei kannata myöskään unohtaa uustrendikästä suomalaista kaurapuuroa, joka on monen itsestään ja kunnostaan huolehtivan luonnollinen, vatsan terveellisesti täyttävä, aamupala!

n. 25 neliötä (uunipellillinen)

  • 6 dl omena- tai appelsiinituoremehua tai piimää
  • 50 g hiivaa
  • 6 dl pikakaura + kuituhiutaleita tai neljän viljan hiutaleita
  • (½-1 dl auringonkukan- tai pellavansiemeniä)
  • 2-3 tl mineraalisuolaa
  • 2-3 rkl siirappia
  • ½ dl öljyä (50 g)
  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää hiutaleet (ja siemenet). Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan 15-20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi koneella tai puuharukalla.

Kaada ja levitä taikina heti öljytylle reunalliselle uunipellille. Ripottele pintaan runsaasti hiutaleita. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min. Leikkaa hieman jäähdyttyä leipäveitsellä neliöiksi.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat