Mainos

Pellervo ennustaa kasvun hidastumista

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennustaa Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia. Talouden kasvuvauhti hidastuu siten selvästi viime vuoden ennätystahdista, mutta kasvu jatkuu edelleen ripeänä.

PTT:n tänään julkistetussa suhdannekatsauksessa arvioidaan, että bruttokansantuotteen kasvua vauhdittavat tänä vuonna vahvistuva yksityinen kulutus ja edelleen nopeasti kasvava vienti. Ensi vuonna kasvu hidastuu, kun sekä viennin että investointien kasvuvauhdit hiipuvat selvästi.

Työttömyys alenee PTT:n mukaan tänä vuonna 14,5 prosentista 12,9 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 12,0 prosenttiin. Työttömyys on PTT:n mukaan kuitenkin edelleen talouden keskeinen tasapaino-ongelma. Tutkimuslaitos on huolestunut myös investointien alhaisesta tasosta hyvässä taloudellisessa tilanteessa.

Työllisyys paranee PTT:n arvion mukaan tänä vuonna jopa viimevuotista enemmän eli 47 000 hengellä. Ensi vuonna työllisten määrä kasvaa ennusteen mukaan edelleen 30 000 hengellä. Työttömien määräksi PTT ennakoi tänä vuonna keskimäärin 328 000 ja ensi vuonna keskimäärin 306 000.

Inflaatiopaineet ovat vähentyneet

PTT:n toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan Aasian kriisi ei ole heijastunut Suomen ja Euroopan myönteisiin talousnäkymiin pelätyllä tavalla, vaikka se hieman hidastaakin kasvuvauhtia. Sen sijaan inflaatiopaineet ovat vähentyneet ja korot laskeneet sen seurauksena.

Meneillään oleva korkeasuhdanne ei PTT:n mukaan johda inflaation kiihtymiseen perinteiseen tapaan. Talouspolitiikkaa ei siksi tarvitse kiristää inflaation hillitsemiseksi. Tänä vuonna PTT ennakoi inflaation nousevan 1,2 prosentista 2,0 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio hidastuu suhdannekatsauksen mukaan keskimärin 1,8 prosenttiin.

Työttömyys pysyy PTT:n mukaan edelleen talouden keskeisenä ongelmana. Ensi vuodeksi ennustettu 12 prosentin työttömyysaste on Euroopan korkeimpia. Myös valtiontalouden ongelmat johtuvat keskeisesti työttömyydestä.
-Karkeasti arvioiden jokainen työttömyysprosentti lisää valtiontalouden alijäämää noin 2 miljardia markkaa ja koko julkisen sektorin alijäämää noin 4 miljardia markkaa. Siten esimerkiksi työttömyyden aleneminen 13 prosentista 5 prosentin tasolle merkitsisi valtiontalouden muodostumista ylijäämäiseksi ja tuntuvaa ylijäämää koko julkiseen sektoriin, todetaan PTT:n katsauksessa.

PTT haluaisi uuden työllisyysohjelman

Kasvun ennustettu hidastuminen tekee Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan tarpeelliseksi kasvua ja työllisyyttä lisäävän ohjelman laatimisen. Sen keskeisinä osina pitäisi olla verokiilan alentamisen, sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen ja työmarkkinoiden toimintamekanismien tehostamisen.

Valtion nettorahoitustarve laskee PTT:n arvion mukaan tänä vuonna 16,5 miljardista markasta 11,0 miljardiin markkaan ja ensi vuonna edelleen 7,0 miljardiin markkaan. Julkinen sektori siirtyy 0,9 prosentin alijäämästä tänä vuonna tasapainoon ja ensi vuonna 0,8 prosenttia ylijäämäiseksi suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Yksityisen kulutuksen PTT ennustaa kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia, kun kasvu viime vuonna oli 3,0 prosenttia. Investointien kasvu hidastuu tänä vuonna 11,0 prosentista 9,0 prosenttiin ja ensi vuonna 6,0 prosenttiin. Investointien taso on edelleen alhainen ja ne ovat suurin piirtein yhtä suuret kuin vuonna 1991.

Viennin imu ja hyvä ulkoinen tasapaino kasvattavat kauppa- ja vaihtotaseen ylijäämää sekä tänä että ensi vuonna. Kauppataseen ylijäämän PTT ennustaa nousevan tänä vuonna 53,6 miljardista 61 miljardiin markkaan ja ensi vuonna edelleen 63 miljardiin markkaan. Vaihtotaseen ylijäämä nousee tänä vuonna 41,2 miljardiin ja ensi vuonna 44 miljardiin markkaan, kun se viime vuonna oli 32,9 miljardia markkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.