Mainos

Pelko valtasi arvopaperimarkkinat: "Osakkeiden hinnoista ilmoja pois"

Osakkeiden kurssit ovat pudonneet viime päivinä jyrkästi, mutta tilanne arvopaperimarkkinoilla on kaukana romahduksesta. Pörssit ovat vahvistuneet vuosien ajan, ja indeksit ovat syöksystään huolimatta edelleen vuoden takaista korkeammalla.  

- Tässä lähtee ilmoja pois osakkeiden hinnoista, arvioi eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.  

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo, että korjausliikkeelle on jo tilaa. Sellaista ei ole nähty vuosiin Yhdysvalloissa, jonka arvopaperimarkkinat määrittelevät voimakkaasti myös Euroopan pörssien kehitystä.  

Korjausliike tarkoittaa sitä, että osakkeiden hinnat ovat nousseet liikaa, jonka seurauksena niiden arvo putoaa takaisin realistiselle tasolle.  

- Tässä on ollut vähän liian seesteinen olo, Ritakallio selittää.  

Äkillinen markkinareaktio on tullut sekä Ritakallion että von Gerichin mukaan monista eri lähteistä. Yhdysvalloista ja Euroopasta on tullut odotettua heikompia talouslukuja, Ukrainan kriisi on alkanut vaikuttaa kielteisesti etenkin Euroopan talouteen, ja jopa Ebola-virus on hermostuttanut markkinoita.  

- On selvästi ollut paljon sijoittajia sormi liipaisimella, ja se näkyy näin rajuna pudotuksena, Ritakallio sanoo.  

Von Gerich huomauttaa, että osakekurssit nousevat yleensä hitaasti, mutta alamäet ovat jyrkkiä. Hän ei usko, että laskun pohja olisi vielä saavutettu, mutta mitään romahdusta ei ole odotettavissa.  

Ritakallio pitää jyrkkää kurssilaskua ylireagointina, sillä vuoden 2008 finanssikriisin tai vuoden 2011 eurokriisin kaltaisia syöksyn aiheita ei ole näkyvissä.  

Pörsseissä pitkä nousukausi  

Osakemarkkinat jatkoivat tänään laskuaan keskiviikon jyrkän pudotuksen jälkeen, mutta lasku loiveni iltaa kohti Euroopassa ja Helsingissä. Helsingin pörssin yleisindeksi laski vajaat 0,2 prosenttia ja Lontoon vajaat 0,3 prosenttia. Frankfurtissa kurssit nousivat 0,1 prosenttia.  

Keskiviikkona Helsingin pörssi romahti lähes 3 prosenttia muiden Euroopan pörssien vanavedessä. Helsingin pörssi on pudonnut kuukauden aikana yli 7 prosenttia.  

Ritakallio huomauttaa, että Euroopassa osakekurssit ovat nousseet lähes 150 prosenttia ja Yhdysvalloissa melkein 250 prosenttia euro- ja finanssikriiseistä lähtien.  

Hänen mukaansa pitkä nousukausi pörsseissä johtuu siitä, että koko ajan on odotettua reaalitalouden nousua seuraavana vuonna. Uskoa koettelee, että nytkin on jouduttu vetämään ensi vuoden ennusteita alas. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.