Pelko sikiövauriosta johtaa yhä useammin aborttiin

Mahdollisella sikiövauriolla perustellut raskaudenkeskeytykset ovat Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (Teo) mukaan lisääntyneet selvästi 2000-luvulla.

Teon mukaan taustalla on sikiödiagnostiikan huima kehittyminen sekä entistä laajemmat seulontatutkimukset.

Raskaudenkeskeytykseen johtava sikiövaurio voi olla seulontatutkimuksissa löytynyt riski kromosomipoikkeavuudesta, vaikean perinnöllisen sairauden todennäköisyys tai ultraäänitutkimuksessa havaittu epämuodostuma. Nykyisin käytössä olevilla ultraäänilaitteilla kehityspoikkeamat jäävät harvoin havaitsematta.

- Aikaisemmin on syntynyt tämmöisiä yllätysanomaalisia, epämuodostuneita lapsia tai vaikeasti sairaita, mutta nykyään tämmöiset yllätykset ovat huomattavan paljon harvinaisempia, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri dosentti Jukka Uotila.

Kromosomipoikkeavuudet paljastavaan seulontaverikokeeseen osallistuvat jo lähes kaikki odottajat. Positiivinen tulos johtaa useimmiten keskeytykseen. Laki sallii raskauden keskeyttämisen vaikea-asteisen sikiövaurion perusteella vielä 24. raskausviikolla.

- Yleensä ne on siinä 12:n ja 20 viikon välissä, ehkä keskimäärin 16-viikkoisia, Uotila sanoo.

Suomessa keskeytetään vuosittain yli kymmenentuhatta raskautta. Selvästi suurin syy aborttiin ovat erilaiset sosiaaliset perusteet, kuten ikä, epävakaa elämäntilanne tai opintojen keskeneräisyys.

Sosiaalisin perustein abortoiduista sikiöistä lähes kaikki ovat alle 12-viikkoisia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat