Mainos

"Pelkkä päihdevalistus on moneen kertaan osoitettu tehottomaksi"

Kalifornialaistutkjan Harold D. Holderin mukaan Suomessa pitäisi lopettaa toiveajattelu valistuksen voimasta, kun pureudumme päihdeongelmiin.

"Ravintoloiden ja kauppojen pitäisi noudattaa ohjeita", sanoo kalifornialaistutkija.

Päihdehaittojen ehkäisyyn haetaan uutta pontta paikallisesta toiminnasta. Malli on Kaliforniasta ja sitä Suomessa esittelevä tutkimuskeskuksen johtaja pitää paikallista aktiivisuutta tehokkaana keinona torjua päihdehaittoja sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Mitä voisi olla kestävä kehitys päihdehaittojen ehkäisyssä maassa, jossa sekä hurmio että turmio on totuttu hakemaan alkoholista sekä enenevästi huume- ja lääkeaineista?

Kalifornialaistutkjan Harold D. Holderin mukaan ensimmäiseksi pitäisi lopettaa toiveajattelu valistuksen voimasta:

- Pelkkä valistus on moneen kertaan osoitettu tehottomaksi, hän sanoo.

Suosituksena paikallinen toiminta

Holderin mukaan alkoholin-, huumeiden- ja tupakanvastaiset valistuskampanjat eivät sinällään estä ketään aloittamasta eikä vähentämästä käyttöä. Suomalaisesta valtiotyöntöisestä alkoholipolitiikasta Holder suosittaa siirtymistä paikallisten ihmisten omaan toimintaan ja vaatimaan vastuuta esimerkiksi asuinalueen viranomaisilta ja yrittäjiltä.

- Että ravintolat noudattavat ohjeita olla myymättä juopuneille, häiriköille ja nuorille, joiden ei kuulu juoda. Vaatikaa, etteivät kaupat myy alkoholia alaikäisille ja vaatikaa, että poliisi todella valvoo sekä anniskelua että myyntiä.

Kalifornialaiskokemusten mukaan myös eri liikepaikkojen jaossa pitää ottaa huomioon, ettei alkoholia ole myynnissä eikä anniskelussa missä sattuu. Ainakin koulujen ja nuorten harrastusten lähimailta tarjonta kannattaa karsia. Kaikkien lepsuvuosien jälkeen, vanhempien ja opettajien on syytä ihan pokkana ryhtyä taas kontrolloimaan nuoriaan, yllyttää Holder.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan laajoja ohjelmia vuosille 2003-2007 päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.