Pelkkä H1N1-influenssa saattaa aiheuttaa narkolepsian

Duodecim kirjoittaa, että tutkijat ovat löytäneet todisteita H1N1-influenssan ja narkolepsian yhteydestä, joka ei selity H1N1-rokotuksilla. Havainto on vielä epävarma, mutta viittaa siihen, että myös pelkkä H1N1-influenssa saattaa laukaista narkolepsian.

Kiinassa tehdyt havainnot perustuvat 906 narkolepsiaan sairastuneen terveystietoihin. Tutkijat haastattelivat tarkemmin 154 kiinalaispotilasta, joiden narkolepsiaoireet olivat alkaneet lokakuun 2009 jälkeen eli H1N1-rokotusten alettua.

Potilaiden haastattelut ja terveysrekisterit paljastivat narkolepsiatapausten noudattaneen rytmiä, jossa vähiten tapauksia oli marraskuussa ja eniten huhtikuussa. Suurin sairastumispiikki heijasti siis influenssaepidemian huippua 5–7 kuukauden viiveellä.

Sairastuneista vain kuusi prosenttia oli saanut H1N1-rokotteen, joten rokotteet eivät selittäneet yhteyttä. Kiinassa ei käytetty Pandemrix-rokotetta, joka Suomessa ja useissa muissa Euroopan maissa yhdistettiin narkolepsiatapauksiin.

Havainnot viittasivat myös siihen, että H1N1-influenssaan liittyy suurempi narkolepsiariski kuin tavallisiin influenssakantoihin. H1N1-epidemian jälkeen tapauksia oli kolminkertaisesti verrattuna muihin vuosiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi Suomessa käytetty Pandemrix-rokote liittyi narkolepsiariskiin, mutta Kiinassa käytetty rokote ei. Tutkimuksen johtaja Emmanuel Mignot Stanfordin yliopistosta pitää mahdollisena, että Pandemrixin aikaansaama vahva immuunivaste selittää eron.

WHO:n selvitysten mukaan on todennäköistä, että Pandemrix ja jokin muu, vielä tunnistamaton tekijä yhdessä johtivat narkolepsiatapauksiin sairaudelle geneettisesti alttiilla ihmisillä.

Tutkimus julkaistiin arvostetun Annals of Neurology -lehden verkkosivuilla

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat