Mainos

Peliala porskuttaa Suomessa – vain yksi asia rajoittaa kasvua

Suomen pelialan liikevaihdon arvioidaan yli kaksinkertaistuvan tänä vuonna.

Suomen pelialan keskus arvioi, että alan liikevaihto on nousemassa runsaaseen puoleen miljardiin euroon, kun se viime vuonna oli 250 miljoonaa euroa.

– Pelialan nousu ja liikevaihdon kasvu ei ole mitään sattumaa, vaan pitkäjänteisen työn tulos. Suomessa on hyvinkin paljon osaamista, ja tällä hetkellä pelialaa vetää Suomessa kasvuun mobiili- ja tablettipelaaminen, kertoo Suomen pelialan keskuksen, Neogamesin johtaja K-P Hiltunen.

Pelkästään menestysyhtiö Supercell teki talouslehti Forbesin mukaan tammi-maaliskuussa lähes 140 miljoonaa euroa liikevaihtoa, mikä tarkoittaa yli 1,5 miljoonaa päivässä.

Miljardin liikevaihto tähtäimessä

Peliala on silti vielä suhteellinen pieni ala Suomessa, mutta se on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2004 lähtien.

– Kasvuprosentti on ollut vuodesta 2004 vuoteen 2012 yli 25 prosenttia vuodessa. Meidän arviomme on, että vuonna 2020 pelialan liiketoimintaytimen pelikehityksen arvo on puolitoista miljardia euroa. Jossakin tässä matkan varrella myös se miljardin euron liikevaihdon raja saavutetaan,

Vielä vuonna 2008-2009 pelialan liikevaihto Suomessa oli alle 90 miljoonaa. Vuonna 2012 liikevaihto oli jo 250 miljoonaa.

– Kasvu tulee suurelta osin maksuttomista mobiilipeleistä. Pelit ovat ilmaisia, mutta käyttäjät ostavat peleihin erilaisia sisältöjä pelaamisen yhteydessä, valottaa Hiltunen.

Alalle tarvitaan satoja vuosittain

Hiltusen mukaan pelialan kasvua rajoittaa tällä hetkellä vain työvoiman saatavuus.

– Pelialalla mielenkiintoista on se, että yhden yrityksen koko ei ole suorassa yhteydessä yrityksen liikevaihtoon. Yhden henkilön panoksen arvo yrityksessä voi olla nollasta hyvin suureen arvoon asti, selvittää Hiltunen.

Hiltusen mukaan pelialasta on kasvamassa hyvin varteenotettava ala.

– Tämä ei ole ihan puhtaasti it-tekniikkaa, vaan tämä on myös sisältötuotannollinen ala. Meidän arvio työllistävyydestä on tällä hetkellä noin 1200 henkilöä. Toimialalle tarvitaan 200-400 uutta työntekijää tänä vuonna. Seuraavina vuosina kasvu näyttäisi jatkuvan.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja