Mainos

Pelätty Black Cobra näyttää pysytelleen poissa Suomesta

Keskusrikospoliisin erittäin väkivaltaiseksi luonnehtima katujengi Black Cobra ei ole saanut jalansijaa Suomessa, arvioivat poliisin järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntijat.

– Tilanne on se, että koskaanhan se ei ole Suomeen rantautunut, toteaa rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisista.

– Meillä Helsingissä ei ole mitään konkreettista havaintoa. Olemme edelleen hereillä, mutta toistaiseksi rantautumisesta ei ole mitään merkkiä, sanoo Helsingin poliisin pitkäkestoisen tutkinnan päällikkö, rikosylikomisario Jari Aarnio.

Keskusrikospoliisin tehtävänä on seurata Suomen järjestäytyneen rikollisuuden kenttää valtakunnallisesti ja vaihtaa tietoja myös kansainvälisesti. Helsingin poliisi taas perustaa arvionsa käytännön kokemuksiin ja sen yhteydessä saamiinsa tietoihin.

Pelko väkivaltaisena pidetyn katujengin rantautumisaikeista Suomeen nousi kesällä 2010, kun jengin edustaja oli nähty Suomen vierailulla.

Kyseessä oli ilmeisesti erään Suomessa toimivan moottoripyöräkerhon järjestämät juhlat, jonne myös Black Cobra -järjestön edustaja oli saapunut kutsuttuna. Keskusrikospoliisi arvioi tuolloin, että kyse saattoi olla tiedusteluretkestä.

Tämän jälkeen muita merkkejä Suomeen laajentumisesta ei ole havaittu.

Sekä keskusrikospoliisi että Helsingin poliisi pitävät nyt ilmeisenä, etteivät Black Cobran ohella myöskään muut etnisin perustein laajentuvat katujengit ole saaneet Suomessa jalansijaa, ainakaan vielä. Ruotsissa ja Tanskassa tilanne on ollut jo vuosia toinen.

– Toki tilannetta seurataan koko ajan. Suomessa on tiettyjä merkkejä, joiden perusteella voidaan sanoa, että riski on edelleen olemassa, KRP:n Oksanen kuitenkin tuumaa.

Oksanen viittaa tuoreeseen tutkimukseen nuorten syrjäytymisvaarasta. Sen mukaan pahimmassa vaarassa syrjäytyä ovat vieraskieliset, työttömät, pelkän peruskoulun käyneet nuoret miehet.

Black Cobra näyttäisi olevan katoamassa myös Ruotsista, uutisoi tänään ruotsalainen Sydsvenskan-lehti. Sen mukaan jengi on päättänyt lopettaa toimintansa muun muassa jäsenistön ikääntymisen ja poliisin ottaman tiukan linjan vuoksi.

– Jengi pyrkii aina varmistamaan jatkuvuutensa. Ja jotta voit varmistaa jatkuvuuden, pitää kyetä rekrytoimaan oikeanlaisia jäseniä, Oksanen summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.