Pelastustyöt kangertelevat Kiinassa – pandojen kohtalosta ei tietoa

Kiinan eilisen maanjäristyksen pelastus- ja raivaustyöt etenevät edelleen hitaasti. Uhriluvun pelätään nousevan yli kahteensataan.

MTV3:n uutisten Kiinan kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että osa teistä on jo saatu auki, mutta tilanne on edelleen hankala järistyksen runtelemassa Sichuanin maakunnassa. Noin puolitoista miljoonaa ihmistä odottaa evakuointia alueella. Jälkijäristyksiä on rekisteröity yli puolitoista tuhatta.

– Avustuskomppaniat etenevät veneillä ja jalkaisin. Kaikki lääkärit ja hoitohenkilökunta eivät ole päässeet vieläkään perille. Lisäksi alueelle on luvattu sateita, mikä voi hankaloittaa tilannetta. Tele- ja sähköyhteydet on saatu jo toimimaan.

Mitä opittiin edellisestä järistyksestä?

Samalla seudulla sattui vuonna 2008 maanjäristys, jossa kuoli arviolta 70 000 ihmistä ja katosi 18 00.

Järistyksen jälkeen kansalaiset arvostelivat paikallishallintoa voimakkaasti sitä, että asuintalot, koulut ja tiet rakennetaan niin huonosti, että ne sortuvat helposti.

– Täällä puhutaan tofu-taloista, mikä kuvaa niiden kestävyyttä, Saraste kuvailee.

Tilanne ei ole parantunut edellisen järistyksen jälkeen odotetulla tavalla.

– Silloin luvattiin, että vastaava ei enää koskaan toistu ja että koulut ja julkiset rakennukset rakennetaan aiempaa paremmin. Korruptio on Kiinassa kuitenkin edelleen voimissaan. Se saa ihmiset fuskaamaan vaatimuksista, eikä rakentamisen taso ole niin hyvä kuin pitäisi. Kiinassa taloja ei tehdä vieläkään kestämään satoja vuosia, niin kuin esimerkiksi Suomessa.

Pandat säikkyivät järistystä

Maanjäristysalue on tärkeää pandojen suojelualuetta. Kiinassa onkin pelätty jälleen harvinaisten pandojen ja niiden jälkikasvun puolesta.

– Pandat ovat hyvin herkkiä eläimiä ja reagoivat helposti kaikenlaisiin muutoksiin. Järistyksen aikana ne kiipeävät korkealle puuhun ja ovat siellä peloissaan. Siitä ei ole vielä tietoa, onko pandoja järistyksessä kuollut.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat