Pelastustyöt jatkuvat Turkissa

Turkin maanjäristysalueelta on löydetty yli sata kuollutta, mutta viranomaiset pelkäävät määrän nousevan jopa 150:een. Pelastustyöt jatkuvat taukoamatta.

Itäisessä Turkissa eilen sattuneessa maanjäristyksessä on kuollut ainakin 105 ihmistä ja haavoittuneita on noin 500, kertovat viranomaiset.

Sadat ihmiset ovat tänään osoittaneet mieltään maanjäristyksen uhrien puolesta. Poliisi ampui varoituslaukauksia ilmaan hajottaakseen mielenosoituksen Bingölissa. Noin tuhat ihmistä osoitti mieltään vaatien telttoja ja ruokaa, koska maanjäristys on tuhonnut heidän kotinsa. Suurin osa kaupungin asukkaista on viettänyt yönsä taivasalla.

Pelastustyöt alueella jatkuvat

Pelastustyöntekijät ovat jatkaneet ponnisteluja maanjäristyksen uhrien löytämiseksi.

Pelastajat tunnustelevat ja kaivavat tuhoutuneen sisäoppilaitoksen asuntolan raunioilla, missä kivimurskan alla on loukussa jopa sata lasta. Töitä tehtiin läpi yön valonheittimien loisteessa.

Asuntola sortui Turkin koillisosia aikaisin torstaiaamuna vavisuttaneessa maanjäristyksessä. Sortuneessa nelikerroksisessa rakennuksessa oli lähikylien lapsia.

Maanjäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,4 richteriä. Koko järistysalueella on löydetty lähes sata uhria, mutta viranomaiset pelkäävät määrän nousevan 150 ihmiseen. Aamuyöhön mennessä koulurakennuksen raunioista oli pelastettu hengissä noin 80 lasta. Kuolleiden ruumiita on löydetty ainakin 15.

Tuhoisat maanjäristykset ovat Turkissa yleisiä. Neljä vuotta sitten järistys surmasi 17-tuhatta ihmistä. Viime vuosisadan pahin järistys sattui vuonna 39, jolloin henkensä menetti yli 30-tuhatta turkkilaista.

Rakennusten laatu kritiikin kohteena

Turkissa alettiin heti maanjäristyksen jälkeen syytellä hallitusta rakennusmääräysten lepsuudesta. Asiantuntijoiden mukaan järistyksissä tulisi vähemmän uhreja, jos rakennukset olisi kunnolla tehty.

-Itse rakentamani talli ei romahtanut järistyksessä, mutta koulu romahti, päivitteli erään raunioista pelastetun pojan isä. Romahtanut rakennus oli vain viisi vuotta vanha.

Onnettomuusalueelle lentänyt Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ei suoralta kädeltä torjunut syytöksiä rakennusmääräysten kiertämisestä.

-Valitettavasti tällaisia virheitä tapahtuu -- Olemme nähneet saman aiemmissa maanjäristyksissä. Yhteiskunnan täytyy ottaa opikseen ja syylliset täytyy saada tilille, Erdogan sanoi.

Pääministerin mukaan maa pystyy kuitenkin hoitamaan tällä kertaa tilanteen itse eikä kansainvälistä apua tarvita. Apua ehdittiin tarjota jo ainakin naapurimaasta Kreikasta.

Maanjäristykset ovat yleisiä Turkissa. Vuonna 1999 kaksi maanjäristystä vaati kymmenientuhansien ihmisten hengen maan luoteisosissa. Vuoristoisessa, pääosin kurdien asuttamassa Bingölissä maa järisi tuhoisin seurauksin edellisen kerran vuonna 1971, jolloin yli 900 ihmistä kuoli.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomi 02.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat