Mainos

Pelastustien oltava ajokunnossa myös talvella

Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että pelastustiet ovat koko ajan ajokelpoisia. Pelastustie pitää myös merkitä kunnolla. Tämän vuoden alusta pelastustien merkitsemisestä on määrätty asetuksella.

Sakeiden lumipyryjen jälkeen palokuntia saattaa odottaa ikävä yllätys etenkin kerrostalojen pihoilla. Väärään paikkaan keottu lumikasa voi käydä kohtalokkaaksi, jos se estää paloautojen pääsyn paikalle. Myös taloyhtiöiden pihoille koristeeksi nostetut kivet ja muut raskaat esineet voivat tukkia pelastustien.

Nostolava- ja tikasautot on saatava oikealle kohdalle talon viereen.

- Ja sammutus viivästyy, jos letkuja joudutaan vetämään pitempi matka. Eikä ambulanssiakaan mielellään jätetä kauas onnettomuuspaikasta, palomestari Tommi Leppioja Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta muistuttaa.

Auto siirretään tarvittaessa rivakasti

Lumikasat ovat harmina vain muutaman kuukauden vuodesta, mutta väärin pysäköidyt autot ovat uhka koko vuoden.

- Väärin parkkeerattu auto lähtee ronskeinkin ottein, jos se on syytä siirtää pois paloautojen tieltä, johtava palotarkastaja Jussi Taponen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta takaa.

Palokunnat joutuvat siirtelemään autoja harvoin. Uhkaavimpia tilanteita syntyy ahtailla kerrostalopihoilla sekä silloin, kun useita autoja on pysäköity väärin. Auton omistajan mahdollisuus saada pelastuslaitokselta korvauksia ajokilleen pakkosiirrossa aiheutuneista vahingoista ovat pienet. Näin arvioi osastopäällikkö Juha Suominen Keskinäinen vakuutusyhtiö Lähivakuutuksesta puntaroidessaan korvauskysymystä.

- Palokunta on totta kai vahvoilla korvauskiistassa, jos luvattomaan paikkaan pysäköity auto on siirretty pelastustehtävän jaloista.

Suominen muistuttaa, että joskus oikein pysäköityjäkin autoja saatetaan siirtää paloautojen tieltä. Silloin autonomistajalla on tietysti oikeus saada korvauksia vaurioista.

- Sallittuja ja kiellettyjä pysäköintipaikkoja ei ole merkitty selvästi kaikilla pihoilla. Esimerkiksi tällaisissa tapauksissa korvauksista voidaan neuvotella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.