Mainos

Pelastuslaitos: Älä mene pelastamaan koiraasi, jos et ole varma turvallisuudestasi!

Pirkanmaan pelastuslaitos on jo parin viikon sisällä auttanut ainakin kahta vedenvaraan joutunutta koiran pelastajaa. Pari viikkoa sitten koiran ulkoiluttaja putosi lampeen ja eilen Kangasalla järveen.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Petri Vuorio varoittelee, että isoin riski onnettomuustilanteessa piilee siinä, että koiran pelastaja joutuukin itse veden varaan eli pelastajasta tulee pelastettava.

– Jäihin pudonnutta koiraa ei kannata mennä pelastamaan ellei ole täysin varma siitä, että pystyy siihen. Jäälle ei saa mennä ilman kunnollisia pelastusvälineitä. Koiran pelastajalla pitäisi olla ainakin naskalit kaulassa ja yllään pelastusliivit-ja puku, jos sinne on itse ihan pakko mennä. 

– Jos koira putoaa veteen, niin miten sama jää kestäisi ihmisen, joka painaa monta kertaa enemmän. Jos ihminen putoaa veteen vaatteet päällä ilman apuvälineitä, niin ei avannosta ilman apua pääse millään pois. Märät ja paksut talvivaatteet ovat painavia ja jää on niin liukas, ettei sieltä pääse pois sitten millään – ilman apuvälineitä, muistuttaa uudestaan Vuorio.

Univetin Toijalan eläinlääkäriaseman eläinlääkäri Camilla Christianssenin mukaan koira kylmettyy hyisessä vedessä – siinä missä ihminenkin.

– Tosin turkki suojaa koiraa eikä se vedessä muutu samalla tavalla painavaksi kuten ihmisen vaatteet. Osalla koirista kuten esimerkiksi lintukoirilla on jopa vettä hylkivä turkki, joka ei niin nopeasti kastu läpimäräksi. Kylmettyneen koiran hoidossa pätevät samat säännöt kuin ihmiselläkin. Lääkäriä ei tarvita, ellei koira mene huonoon kuntoon, opastaa Christianssen.

Hälytä pelastajat paikalle!

Vuorion mielestä on turvallisempaa soittaa hätäkeskukseen ja pyytää pelastuslaitos paikalle pelastamaan lemmikkikoiraa.

Eilen Kangasalalla koiraansa pelastamaan menneen naisen saivat ylös apuun hälytetyt neuvokkaat partiolaisnuoret. Pelastuslaitos olisi ollut kuitenkin lähtövalmiina – vain noin neljän kilometrin päässä onnettomuuspaikalta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.