Pelastusala huolissaan palokuolemien kasvusta

Korkeaa lukua ei selitä mikään yksittäinen suuronnettomuus. Keski-ikäisten alkoholisoituneiden miesten lisäksi palokuolemissa sai viime vuonna surmansa paljon ikäihmisiä.

Viime vuoden palokuolemien määrä 117 henkeä nousee synkälle kakkostilalle pitkän ajan tilastoissa.

Vuodesta 1960 lähtien palokuolemia seuranneet Tilastokeskus ja Pelastusalan Keskusjärjestö laskevat, että ainoastaan vuonna 1979 - Virtain vanhainkodin palovuonna - luvut nousivat pahemmiksi. Silloin saldo oli kaikkiaan 139 henkeä, josta pelkästään vanhainkodin palossa kuoli 27 ihmistä.

- Viime vuoden luvut antavat aihetta huoleen. Keski-ikäisten alkoholisoituneiden miesten lisäksi palokuolemissa sai surmansa paljon ikäihmisiä. Alkuvuonna sattui useita sähkölaitteista johtuneita paloja. Korkeaa lukua ei kuitenkaan selitä mikään yksittäin suuronnettomuus, pohtii tiedotuspäällikkö Juha Hassila Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

- Ikäihmistenhän määrä on Suomessa kasvussa kovastikin lähivuosina ja -vuosikymmeninä. Siltä pohjalta näyttää, että jollei mitään tehdä, myös palokuolemat lisääntyvät, hän jatkaa.

Toiveena itsestään sammuva savuke

Hassila toivoo, että markkinoilla hyväksyttäisiin ainoastaan itsestään sammuvat savukkeet ja erityisryhmien asunnot varustettaisiin automaattisella sammutusjärjestelmällä. Tämä vaatii kuitenkin aikaa ja lainmuutoksia.

- Erityisryhmiin kuuluvat sellaiset ihmiset, jotka eivät hädän tullen jostain syystä pysty poistumaan asunnosta, esimerkiksi liikkumis- tai kuulovaikeuksien vuoksi tai lääkkeiden ja alkoholin takia. Automaattisilla sammutuslaitteilla ainakin pyrittäisiin siihen, että palokuolemat vähenisivät.

Suurin palokuolemissa kuollut ryhmä olivat 40-60-vuotiaat miehet. Seuraavaksi suurin joukko olivat yli 60-vuotiaat henkilöt, ja tässä ryhmässä sukupuolijakauma on tasaisempi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat