Mainos

Pelastus voi olla Chilen kaivosmiehille yllättävän kova paikka

Chilessä jännitys kasvaa, kun maan alle loukkuun jääneiden kaivosmiesten pelastuksen hetki lähestyy.

Nosto-operaation on määrä alkaa ylihuomenna. Pelastuksesta on tulossa paitsi erittäin mittava operaatio niin myös valtava mediatapahtuma.

Chilen kaivosmiehille matka maan pinnalle saattaa olla yllättävän kova paikka.

Pelastusmiehet saattavatkin joutua toimittamaan myös jonkinlaista psykologin virkaa, jotta saavat kaikki miehet suostuteltua kapseliin, arvioi Helsingin pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Simo Wecksten.

- Henkinen stressi ja paine tulla se matka ylös sieltä on varmasti kova. Matka on pitkä, on tärinää, kolinaa ja hengittämään joutuu ilmeisesti paineilmalaitteesta, Wecksten toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Weckstenin mukaan esimerkiksi tummat lasit saattavat olla tarpeen pimeyteen tottuneille mainareille.

- Luulen, että miehet olisi järkevä tuoda ylös esimerkiksi mustat lasit päässä ja rauhoittavaa musiikkia korvissa, jolloin tilanne voisi tuntua paremmalta.

Nosto-operaatio on valtava riski myös pelastajille. Pelastusmiehiä on yhteensä 18, joista kuusi menee kapselilla alas valmistelemaan kaivosmiehiä nostettavaksi.

Onnelliseen loppuun uskotaan

Pelastukseen suunnitellun Fenix-kapselin läpimitta on hieman yli puoli metriä ja se täyttää kokonaan operaatiota varten poratun reiän. Pelastuskuilu on 622 metriä pitkä ja matkan ylös on arveltu kestävän noin puoli tuntia.

Kahdessa osassa oleva pelastuskapseli on noin neljä ja puoli metriä pitkä. Pelastettava on kapselin alaosassa, jolloin tämä voidaan laskea takaisin alas, jos yläpuolella menee jotain pieleen.

Wecksten on kuitenkin vakuuttunut siitä että kaikki miehet saadaan lopulta ylös.

- On oletettavaa, että joitain pieniä häiriöitä voi esiintyä. Jos kaikkein pahin vaihtoehto toteutuu ja kuilua ei voida käyttää loppuun asti, niin senkin jälkeen on vielä kaksi muuta pelastuskuilua käytettävissä. Uskon, että kaikki loppujen lopuksi päättyy hyvin, ja toivottavasti jo tällä ensimmäisellä yrityksellä kaikki saadaan pelastetuksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.