Pelastakaa Lapset tuomitsee villit adoptiot

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan itsenäisiin adoptioihin ulkomailta sisältyy aina ihmiskaupan riski. Tarkkoja tietoja villeistä adoptioista ei ole, koska ne eivät kuulu minkäänlaisen tilastoinnin piiriin, selvää kuitenkin on, että ne ovat yleistyneet. Villillä adoptiolla tarkoitetaan adoptiolapsen hankkimista ohi virallisten kanavien itsenäisesti suoraan ulkomailta.

Kansainvälisiä adoptioita välittävien järjestöjen kautta adoptioon kuluu vähintään 3-5 vuotta, mikä lienee yksi syy itsenäisten adoptioiden yleistymiseen. Kiinnostus kansainvälisiä adoptioita kohtaan on jatkuvaa, mutta kansainvälisen adoption tarpeessa olevia lapsia on lopulta melko vähän, mikä pidentää jonotusaikaa.

Suomen adoptiolainsäädännön ytimessä on kolme osaa. Ensimmäisenä tulee adoptioneuvonta, jossa tulevia vanhempia valmennetaan. Toisena on kansainvälinen adoptiopalvelu, jota hoitaa järjestö tai esimerkiksi kaupunki, joka käytännössä saattaa orvon lapsen ja lapsettomat vanhemmat yhteen. Kolmanneksi tarvitaan vielä adoptiolupa.

-Tämän järjestelmän kiertäminen tietyissä tilanteissa on valitettavasti mahdollista, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n adoptiopalvelupäällikkö Tuuli Kumpumäki.

Villin adoption riskit syntyvät siitä, että sen enempää lapsen kuin vanhempienkaan soveltuvuutta adoptioon ei ole arvioitu. Erityisesti lapsen taustojen tunteminen on tärkeää.

-Aletaan puhumaan riskeistä, joissa mukana on lapsikauppa, sanoo Tuuli Kumpumäki Pelastakaa Lapset ry:stä.

-Se on vähintäänkin lainsäädäntömme ja kansainvälisten sopimusten hengen vastaista. Suomi on ratiofioinut Haagin kansainvälisen adoptiosopimuksen, jossa nimenomaan lähdetään siitä, että lapsen taustat on selvitetty, sanoo Tuuli Kumpumäki.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat