Mainos

Pelastaisitko mieluummin raskaana olevan kuin kodittoman, lääkärin mieluummin kuin toimitusjohtajan? Näin 40 miljoonaa ihmistä vastasi – tuloksia hyödynnetään tekoälyn kehittelyssä

0:49

Yhdysvaltalaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa miljoonat ihmiset ovat joutuneet vastaamaan kyselyssä siihen, säästäisivätkö he yliajotilanteessa jonkun toisen ihmisen hengen toisen sijasta. Ihmisten tekemiä valintoja halutaan hyödyntää tekoälyn kehittämisessä. 

Massachusettes Institute of Technologyn (MIT) tutkimuksen pohjana käytetään The Moral Machine -verkkokyselyä, jossa ihmiset ovat joutuneet tekemään valintoja sen suhteen, kenen hengen he pelastaisivat kuvitteellisessa yliajotilanteessa. 

Kyselyssä vastaajan on valittava esimerkiksi tilanteesta, jossa autolla on mahdollisuus pelastaa joko vanha tai nuori nainen. Tutkijoiden tekemä kysely keräsi 40 miljoona vastausta ympäri maailmaa.

Pohja tekoälyn etiikalle?

Miksi kysely on sitten tehty? Tekoälyä kehitetään kovaa vauhtia ja autonomisesti toimivien laitteiden määrä kasvaa tulevaisuudessa. 

Jo nyt esimerkiksi liikenteessä on itseohjautuvia autoja. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, kuinka tekoäly onnistuu tekemään moraalisia päätöksiä esimerkiksi vaaratilanteessa ja mihin tekoälyn päätösten pitäisi perustua. 

Ihmisten kyselyssä tekemien valintojen perusteella tutkijat koostivat yhteenvedon.

Tutkimuksen tekijät toivovat tulosten toimivan pohjana keskustelulle siitä, miten tekoälyn etiikkaa kehitetään tulevaisuudessa.  

Rikolliset, kissat ja koirat listan hännillä

Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella ihmiset pelastaisivat ennen muita pienet lapset ja raskaana olevat naiset. Listan toiseen häntäpäähän taas joutuivat rikolliset, kissat ja koirat.

Lisäksi ihmiset säästäisivät mieluummin korkeamman statuksen henkilön hengen kuin matalamman statuksen. Ihmiset soisivat lääkärin pelastuvan ennen toimitusjohtajaa. Jalankulkijat saivat autoilijoita enemmän sympatiaa, samoin kuin hoikka isokokoisen edessä.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja